Masura de plafonare a preturilor la alimente ar putea fi prelungita pana in primavara urmatoare
Luni, 29 Ianuarie 2024
Luni, 29 Ianuarie 2024
El a mentionat ca este "vitala" gasirea unei modalitati de a prelungi aceasta schema pana in primavara urmatoare.
"Saptamana viitoare vreau sa discut si cu reprezentantii marilor lanturi de magazine alimentare, impreuna cu ministrul Agriculturii, pentru a stabili cum continuam mecanismul de plafonare a preturilor la produsele de baza. Atat pentru pensionari, si nu numai, este vital sa gasim calea pentru a prelungi aceasta schema pana in primavara urmatoare", a spus Ciolacu, in debutul sedintei de Guvern.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu, sustinea in urma cu o saptamana ca isi doreste continuarea plafonarii adaosului comercial la alimentele de baza si extinderea listei, insa decizia va fi luata numai in urma dialogului cu retailerii si procesatorii si dupa ce va discuta cu premierul Marcel Ciolacu.
"Atat INS, cat si alte institutii, daca vorbim si de Consiliul Concurentei, au spus foarte clar ca aceasta ordonanta si-a produs efectele: indicele pretului de consum in anul 2023 si pretul alimentelor de baza au scazut cu aproape 28% fata de anul 2022, an in care nu am avut aceasta ordonanta privind plafonarea adaosului comercial. Vreau sa va spun un lucru foarte important: imi doresc in momentul de fata, in calitatea mea de ministru (...) si spun ca este doar parerea mea, continuarea plafonarii adaosului comercial la alimentele de baza, pentru ca ordonanta are un rol foarte important. Sunt alimente de baza care sunt consumate de 50% dintre romani si acestea sunt necesare pentru toate familiile cu venituri mici si medii. Dupa ce termin dialogul cu retailerii, dupa ce termin dialogul cu procesatorii (...) vom iesi cu o declaratie de presa", a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu.
Ordonanta de Urgenta nr. 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare a intrat in vigoare pe 1 august 2023, pentru o perioada de trei luni, cu 14 grupe de produse alimentare: painea, laptele de vaca proaspat, branza telemea de vaca vrac, iaurt simplu din lapte de vaca, faina alba de grau, malai, oua, ulei de floarea soarelui, carne proaspata de pui, carne proaspata de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeti albi vrac, zahar alb tos.
La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a masurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzand si noi produse in aceasta lista, in total fiind 21. Astfel, lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsa cu: orez - bob rotund, cozonac, bulion de rosii, smantana 12% grasime, margarina, drojdie, pere, usturoi si carne tocata.
Termenul limita privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de baza este 31 ianuarie 2024.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...