Masura ANSVSA pentru sprijinirea micilor producatori de carne si lapte

Masura ANSVSA pentru sprijinirea micilor producatori de carne si lapte


Micii producatori de alimente din Romania vor beneficia de flexibilitate in ceea ce priveste frecventa recoltarilor de probe din cadrul programelor de autocontrol, pentru anumite criterii microbiologice stabilite in regulamentele europene, conform unui proiect de ordin elaborat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Acest document a fost trimis Comisiei Europene, iar pentru elaborarea sa a fost luat in considerare principiul flexibilitatii, care este aplicat si in alte state membre din UE, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

 

Reprezentantii ANSVSA sustin ca la baza acestui proiect se afla o serie de motivatii precum necesitatea incurajarii unitatilor din domeniul alimentar cu productie scazuta, avand in vedere ca acestea au de cele mai multe ori lanturi scurte de aprovizionare cu materii prime, deoarece se aprovizioneaza preponderent de la producatori romani si sunt in relatii directe cu consumatorii finali din Romania prin magazinele proprii de desfacere.

 

De asemenea, este vorba si de dificultatea intampinata de unele unitati de pe teritoriul Romaniei, reprezentate de abatoare, unitati care produc carne tocata, carne preparata si carne proaspata de pasare, de a pune in aplicare cerintele referitoare la frecventa de prelevare a probelor pentru criteriile de siguranta a alimentelor si de igiena, deoarece astfel de unitati nu desfasoara o activitate zilnica sau productia este scazuta.

 

Nu in ultimul rand, trebuie incurajate gospodariile taranesti cu un numar redus de bovine, care livreaza lapte catre micii producatori locali.

 

'Aceste derogari sunt realizate fara a compromite siguranta alimentelor si, implicit, pentru a asigura un nivel corespunzator de protectie a consumatorilor', sustin reprezentantii ANSVSA.

 

Categoriile de unitati care vor beneficia de reducerea frecventei recoltarilor de probe in cadrul programului de autocontrol, fara a fi afectata sanatatea consumatorilor, sunt urmatoarele: abator de ungulate cu productie scazuta - abator de bovine, cabaline, porcine, ovine si caprine care sacrifica anual pana la 1.000 de capete bovine si cabaline, pentru fiecare specie in parte si 20.000 de capete porcine, ovine si caprine, pentru fiecare specie in parte; abator pentru pasari de curte cu productie scazuta - abator ce sacrifica maximum 5.000.000 de pui de carne sau maximum 200.000 de curcani anual; unitate cu productie scazuta de carne tocata - unitate a carei productie lunara este de maximum 10 tone.

 

De asemenea, vor mai beneficia de aceste derogari: unitati cu productie scazuta de carne preparata, de maximum 10 tone; unitati cu productie scazuta de carne proaspata de pasare - unitate ce realizeaza transarea carnii de pasare primita de la un abator, dar care nu se afla in vecinatatea unui abator, a carei productie lunara este de maximum 10 tone si unitatile de prelucrare lapte cu un volum mic de productie inseamna unitati a caror capacitate nu depaseste urmatoarele limite: 180.000 litri de lapte/an in cazul unitatilor de procesare a laptelui autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si 60.000 litri de lapte/an in cazul centrelor de prelucrare lapte integrate/apartinand exploatatiei care functioneaza in baza inregistrarii sanitar-veterinare.

 

In concluzie, prin acest proiect legislativ sunt incurajati micii producatori locali, ceea ce va contribui la crearea de locuri de munca si obtinerea de alimente cu cheltuieli mai reduse, precizeaza ANSVSA.



Poti fi interesat si de