Mary Pana, ACEBOP: Ministrul Agriculturii este mut in fata tipetelor fermierilor!

Mary Pana, ACEBOP: Ministrul Agriculturii este mut in fata tipetelor fermierilor!


Din motive strict politice, Guvernul nu isi asuma uciderea preventiva a porcilor din gospodariile care nu aplica normele de biosecuritate din jurul marilor ferme, precum si a mistretilor, sustin reprezentantii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP), intr-un comunicat de presa.

„Situatia scapa de sub control, fermierii nu au nevoie de despagubiri de la stat, ci sa fie linistiti oamenii, ca sa nu mai ascunda porcii sau sa ii arunce morti in camp. Fermierii din Romania au incercat sa transmita saptamana trecuta strigatul lor de alarma asupra situatiei in Olt si Teleorman, unde fermierii sunt blocati de doua luni si nu pot livra porcii la abator – din cauza focarelor care apar constant in gospodarii. Pentru acestea nu ia nimeni o decizie, sunt blocate livrarile fermelor si atat. Nicio alta masura!╦«, a declarat dr. Mary Pana, presedintele ACEBOP.

 

Potrivit acesteia, sase ferme de porci din judetul Olt au livrarile blocate de doua luni din cauza focarelor aparute in gospodariile populatiei, unde proprietarii repopuleaza fara a respecta legislatia.

 

„Am transmis saptamana trecuta printr-un mesaj domnului Ministru Daea, solicitarea fermierilor pentru cordoane de protectie de 10 km in jurul fermelor, in care sa fie ucisi preventiv porcii si mistretii. Speram sa isi asume si presedintele ANSVSA, domnul Branescu, sa mergem si noi macar in ceasul cel din urma in fata bolii si nu pe urmele ei, sa numaram focarele si... atat!

De masuri urgente avem nevoie domnilor, sa salvam fermele mari de suine peste 20.000 de capete. Nici macar nu sunt multe, 10 sau 11. Intr-o comuna nu sunt mai mult de 200-300 de porci, costa mai putin bugetul decat despagubirile pentru fermele mari.

Noi nu facem politica, sau mai bine spus facem politica fermierilor, care vor sa munceasca decent intr-o tara normala. Si nu ne cantarim munca in voturi.

Masura cordonului preventiv de 10 km a fost discutata de acum 7-8 luni, ni s-a promis ca vor fi luate masuri. Dar am fost dusi cu vorba, aproape un an. Iar acum, factorii de decizie se ocupa numai de campanie, de voturi. Noi nu avem decat mutenie si telefoane inchise.

In celelalte state UE se actioneaza pentru masuri rapide, cordonul preventiv de 10 km se aplica in jurul fermelor de reproductie si ingrasare si zeci de mii de porci mistreti au fost ucisi.

Romania nu a luat o asemenea masura de peste un an, perioada in care s-au platit milioane de euro de la buget pe ferme inchise si dezinfectante.

Oare ce se urmareste? Eradicarea pestei sau prelungirea ei? Ni se pare inadmisibil ce se intampla astazi!

Ganditi-va ca maine toata Romania va fi rosie. Si nu va vor ierta generatii intregi pentru ce distrugeti acumˮ, a punctat dr. Mary Pana.

 

Efectivele de suine au scazut alarmant comparativ cu cele din 2018 si continua sa scada. Legea reproductiei nu este bugetata, pesta porcina africana face ravagii si filiera porcului romanesc este in colaps. Sunt concluziile reprezentantilor ACEBOP care solicita masuri urgente din partea autoritatilor.Poti fi interesat si de