Mary Pana, ACEBOP: Sprijinul la bovine ar trebui diferentiat

Mary Pana, ACEBOP: Sprijinul la bovine ar trebui diferentiat


Ajutorul de la stat trebuie acordat celui care creste animalul, pentru ca fermierul este cel care asigura furajul, plateste medicul, inputurile, se cearta cu primarul pentru pajiste, este de parere Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP).

In acest fel, bovinele de rasa primesc un sprijin important, la fel si asociatiile care tin registrele de rasa.

 

“Conform noilor orientari europene, va trebui sa demonstram calitatea carcasei. Nu discut calitatea animalelor de rasa, dar la bovine, sunt anumite metisari pentru carne care produc exemplare frumoase si o calitate deosebita din punct de vedere al carcasei cat si gustativa. Acesti metisi valorosi ar putea fi sustinuti dupa abatorizare, cu o subventie per kg. Astfel, crescatorul ar fi interesat sa tina animalele mai mult timp pentru o cantitate mai mare de carne, exportul in viu ar scadea si ar fi sustinute si locurile de munca. Nu in ultimul rand, consumatorul ar avea pe masa o carne deosebita si nu ar mai trebui sa cumpere o carne scumpa si nu tocmai proaspata, din Argentina sau Brazilia”, explica presedintele ACEBOP, la solicitarea INDUSTRIA CARNII.RO.

 

mary_1

 

Sectorul de carne de vita se confrunta cu o scadere dramatica a cererii, dar si a valorii carnii, pe fondul inchiderii industriei HoReCa. Productia medie de vitei a scazut si ea in 2020, in acelasi context al pandemiei. Preturile europene au crescut in 2020 la carne, facand exceptie manzatul si vitelul. In contextul unei productii mai scazute, balanta comerciala europeana s-a echilibrat prin importuri, respectiv 308.000 de tone carne de vita in 2020 fata de 248.000  tone in 2019.

 

“Cauzele acestui deficit sunt diverse, pornind de la vitei, cumparati in viu dupa intarcare si crescuti pana la o greutate normala de sacrificare in alte tari, abatorizati si reveniti in tara de origine sub forma de carcasa sau piese. Astfel, abatoarele au o oferta scazuta de capete, hranim locurile de munca, economia altor state. Alta cauza ar fi razboiul comercial al marilor producatori, care se lupta sa vanda carnea catre state care produc mai putin dar au un statut de consummator, si fac referire nu numai la carnea de vita”, mai constata Mary Pana.

 

Exista si o parte pozitiva a acestui aspect, dar trebuie bugetata. Odata cu scaderea efectivelor, scade si amprenta de carbon, atat de solicitata in planul European Green Deal. Trebuie aleasa o politica sustenabila, pe termen lung, pentru fermierul roman.

 

“Cum s-ar putea face acest lucru? Prin subventionarea/sprijinirea crescatorului- sa nu mai fie nevoit sa vanda, de multe ori la pret derizoriu, tineretul. Sa-l creasca cu acest sprijin in bani, furaje, pana la o greutate de aproximativ 4-500 kg si apoi sa fie recompensat pentru livrarea la abator. O asfel de politica ar avea un efect pozitiv in lant, prin faptul ca ar scadea si efectivele exportate in viu, antrenate in calatorii lungi si cateodata, periculoase”, adauga presedintele ACEBOP.

 

Unele tratate comerciale, cum ar fi tratatul Uniunii Europene cu Canada, cu MERCOSUR, nu sunt nici ele tocmai favorabile producatorilor romani. Prin lipsa stimulentelor, acestia sunt descurajati sa mai creasca animale, in favoarea importurilor masive din alte tari noneuropene sau din achizitii comunitare.

 

Potrivit datelor Comisiei Europene, Romania inregistreaza cel mai mare declin al numarului de bovine pentru carne din UE, cu o diminuare a efectivelor de 2,4%, ajungand la 1.914.602 capete.

 

O analiza mai ampla despre situatia dificila din sectorul de crestere a bovinelor care afecteaza puternic activitatea abatoarelor poate fi citita in numarul 76 al revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de