Mary Pana, ACEBOP: Incidenta PPA este preponderenta acum in mediul silvatic

Mary Pana, ACEBOP: Incidenta PPA este preponderenta acum in mediul silvatic


Pesta porcina africana bate in retragere, in ultima perioada incidenta cazurilor fiind mai mica in gospodariile populatiei si mai crescuta in paduri, in randul mistretilor.

"In ultima perioada, numarul de cazuri s-a redus simtitor, iar de luni bune, cazurile in gospodariile populatiei sunt sporadice, la ferme nu am mai avut niciun caz. Si se vede clar acea difuzare a virusului preponderenta spre partea silvatica, incidenta azi fiind mult mai mare pe silvatic, decat pe domestic. Asta a permis autoritatilor sa inchida un numar mare de focare. Avantajele in momentul in care ai mai mult in silvatic pesta decat in domestic este ca reusesti sa iti inchizi focarele si sa derulezi mai devreme activitatile comerciale. Dezavantajul: in silvatic, boala ramane mult timp", este de parere dr. Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP) din Romania.

 IMG_3496

Florica Barbuceanu, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, considera ca abia acum situatia pestei porcine africane incepe sa intre intr-o asa-zisa "normalitate". "Vedem si situatia epidemiologica din celelalte tari in care evolueaza, in care numarul cazurilor din silvatic este mai mare decat in domestic. Asa este natural. Si asta se intampla acum in Romania. In ultima perioada constatam ca sunt aduse probe pozitive din mediul silvatic. Atentie cu masurile de biosecuritate!", avertizeaza expertul.

 

Florica Barbuceanu spune ca si in Romania exista un proiect de cercetare in vederea obtinerii unui vaccine contra pestei porcine africane, insa sansele cele mai mari le are Spania. "Se cerceteaza, incearca si in Romania un astfel de proiect de cercetare, e depus de catre Academia de Stiinte Agricole si Silvice la Ministerul Agriculturii. Sunt incercari. Cred ca sunt sanse sa e gaseasca acest vaccin si cel mai probabil spaniolii vor reusi. Au incercari de 5 ani. Acolo exista Laboratorul European de referinta, au toate tulpinile. De aceea au sansele cele mai mari", considera sefa IDSA.



Poti fi interesat si de