Marii fermieri ameninta cu plangeri penale pentru vanzarea ilegala a porcilor, in contextul pestei

Marii fermieri ameninta cu plangeri penale pentru vanzarea ilegala a porcilor, in contextul pestei


Marile ferme de porci ameninta cu plangeri penale din cauza comertului de animale fara documente, care ar fi cauza principala a raspandirii pestei porcine africane si le-ar provoca pagube imense, in timp ce autoritatile spun ca 'a explodat comertul online' si incearca sa faca fata situatiei prin controale ample.

Omul de afaceri aradean Dimitrie Musca, care gestioneaza ferme care au in total 50.000 de porci, spune ca 'insasi existenta porcilor in Romania este pusa in pericol', nu doar afacerile din domeniu, din cauza pestei porcine africane care 'incepe din nou sa se raspandeasca in tara'.

 

'Constatam ca autoritatile nu fac suficient pentru a combate comertul ilegal de porci, iar pesta incepe din nou sa se raspandeasca in tara. Acesti samsari pe care ii vedem cu porcul sau oaia pe toate drumurile trebuie opriti si avem in vedere sa depunem plangeri penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor, care ii vizeaza pe ei si pe autoritatile care nu isi fac treaba. Insasi existenta porcilor in Romania este pusa in pericol, pentru ca la noi in tara se mai produce doar 10% din carnea de porc pe care o consumam iar restul vine din importuri. Daca autoritatile nu iau masuri mai aspre, suntem doar noi crescatorii care avem datoria sa facem ceva', a declarat directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Musca.

 

La randul sau, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Rosu, a declarat, pentru AGERPRES, ca cel mai mare risc de raspandire a pestei in acest moment este reprezentat de comertul ilegal de porci si a admis ca aceasta este si ingrijorarea patronilor, care se tem ca fermele le vor fi puse sub restrictii sau chiar s-ar putea confrunta cu boala in propriile crescatorii.

 

Ingrijorarile in judetul Arad vin in contextul in care in judetul vecin Timis au fost confirmate mai multe focare de pesta porcina africana, inclusiv la mari ferme, urmand sa fie ucise preventiv zeci de mii de animale.

 

'In judetul Arad nu avem la momentul acesta niciun focar de pesta porcina africana confirmat, dar in opinia noastra este vorba doar de timp, avand in vedere contextul, pana ne vom confrunta din nou cu aceasta boala. A explodat si comertul online cu porci si carne de la animale provenite din gospodarii. Cea mai mare problema este circulatia animalelor fara documente, iar pentru transportul animalelor intre judete este nevoie de avizul din ambele judete, de plecare si de sosire a animalelor. Deci comertul de porci vii si carne de porc provenita din sacrificari ilegale reprezinta principalul pericol pentru transmiterea virusului pestei porcine africane. Consideram ca mistretii nu mai sunt pericolul principal, pentru ca numarul lor a scazut semnificativ', a spus Marcel Rosu.

 

El a declarat ca ingrijorarile legate de marile crescatorii ii fac pe patronii acestora sa ameninte cu plangeri penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor.

 

'Cand se constatau focare de pesta porcina africana in exploatatii in care s-au adus animale fara documente sau din care s-au vandut animale fara documente, cea mai mare sanctiune o reprezenta o amenda, respectiv neacordarea despagubirilor pentru animalele neinregistrate. Acum lucrurile se schimba. Avand in vedere pierderile din industria carnii de porc, care pot pune in pericol siguranta alimentara a tarii, proprietarii marilor ferme ameninta cu dosare penale pe toata lumea, inclusiv pe noi. Acolo unde se vor constata focare de pesta porcina africana si se va dovedi ca animalele au fost cumparate/vandute fara documente, probabil se vor indrepta impotriva lor si vor face plangeri penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor. Un focar poate, pe raza de 10 kilometri, sa introduca in restrictii ferme comerciale mari, aducand pierderi economice imense', a spus seful DSVSA Arad.

 

El a adaugat ca nemultumirea unor fermieri legata de autoritati este ca nu s-ar face suficiente verificari pentru prinderea celor in ilegalitate, insa Marcel Rosu a precizat ca numarul echipelor de control depinde si de numarul politistilor alocati, pentru ca este vorba de controale comune.

 

'Facem tot posibilul sa fim prezenti cat mai mult pe teren pentru a depista transporturile ilegale de animale. In paralel, testam cat de mult putem animalele moarte atat in ferme cat si in gospodariile populatiei, pentru a depista cat de repede se poate virusul si a preveni astfel raspandirea', a mai spus Marcel Rosu.

 

El a lansat un apel si catre populatie, pentru a anunta medicul veterinar in cazul oricaror simptome aparute la animalele din gospodarii ce ridica suspiciuni de imbolnavire.



Poti fi interesat si de