Marea Britanie a inceput sa controleze importurile de alimente proaspete din UE

Marea Britanie a inceput sa controleze importurile de alimente proaspete din UE


Marea Britanie a demarat, saptamana trecuta, controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din Uniunea Europeana, la trei ani dupa ce a iesit din piata unica si la opt ani dupa ce a votat in favoarea iesirii din UE, transmite Reuters.

In timp ce marile supermarketuri britanice si marile companii exportatoare din UE au resursele necesare care sa se ocupe de documentele suplimentare si noile solicitari, retailerii mai mici si angrosistii spun ca vor aparea intarzieri si perturbari, avertizandu-i pe consumatori ca ar trebui sa se astepte la diminuarea varietatii produselor de calitate, mai putine produse proaspete si preturi mai mari.

 

Prima faza a noului sistem britanic Border Target Operating Model, care cere autorizatii suplimentare, a intrat in vigoare la 31 ianuarie 2024. Cea de a doua faza a demarat marti prin introducerea controalelor fizice in porturi asupra asa-numitelor produse animale, plante si produse din plante, precum carne, peste, branza, oua, lactate si anumite flori taiate "cu riscuri medii". In plus, au fost introduse si noi taxe.

 

Guvernul de la Londra sustine ca noile controale, care implica inspectii vizuale si verificarea temperaturi bunurilor, sunt esentiale pentru a ajuta la prevenirea intrarii bolilor si daunatorilor in Marea Britanie, si de asemenea vor crea un mediu concurential egal pentru exportatorii britanici.

 

"Nu putem continua cu masuri temporare care lasa Marea Britanie deschisa in fata amenintarilor la boli si care ar putea prejudicia considerabil mijloacele noastre de trai, economia si industria agro-alimentara" a declarat Lucy Neville-Rolfe, ministru in cabinetul premierului.

 

Marea Britanie a amanat in repetate randuri introducerea de controale asupra importurilor din UE. In contrast, UE a pus imediat in aplicare regulile sale privind controalele la granita, ceea ce a dus la intarzieri in porturi inca din 2021, astfel ca unii exportatori britanici, precum producatorii de branza si de carne de vita scumpa, au decis sa renunte complet sa isi vanda produsele in blocul comunitar, cel putin initial.

 

Guvernul de la Londra estimeaza ca regulile privind controalele la frontiera vor creste costurile pentru importatori cu aproximativ 330 milioane de lire sterline pe an (413 milioane de dolari) si de asemenea vor majora inflatia preturilor alimentare cu doar 0,2% pe parcusul a trei ani.



Poti fi interesat si de