Manastireanu: Preparatele din carne nu pot fi responsabile de aparitia cancerului

Manastireanu: Preparatele din carne nu pot fi responsabile de aparitia cancerului


Carnea rosie si preparatele din carne nu pot fi responsabile de aparitia unor forme de cancer decat daca acestea sunt consumate in exces si sunt tratate cu diverse substante chimice, a declarat Vladimir Manastireanu, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), organizatie profesionala ce reprezinta interesele industriei de prelucrare a carnii si realizeaza peste 60% din productia nationala de mezeluri cu cele 50 de societati membre.

manastireanu 0Carnea rosie si preparatele din carne nu pot fi responsabile de aparitia unor forme de cancer decat daca acestea sunt consumate in exces si sunt tratate cu diverse substante chimice, a declarat Vladimir Manastireanu, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), organizatie profesionala ce reprezinta interesele industriei de prelucrare a carnii si realizeaza peste 60% din productia nationala de mezeluri cu cele 50 de societati membre.

Nu poti sa incriminezi carnea rosie si preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurenta mai multor factori printre care si cei alimentari. Daca vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantitati excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer si cand spun excesiv ma refer la doua kilograme de salam picant pe care il mananci in fiecare zi timp indelungat. Condimentele picante pot determina iritatii ale tubului digestiv si impreuna cu alte cauze pot sa provoace si cancer. Potentialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei carni care este tratata cu diverse substante chimice si care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat reteta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Insa, repet, nu putem pune strict in spinarea carnii rosii si a preparatelor din carne aceasta problema, pentru ca organismul uman isi ia proteina cea mai valoroasa in primul rand din carne, din lapte si abia dupa aceea din legume si fructe. Cancerul are cauze multiple printre care si alimentatia poate fi o cauza, a explicat Vladimir Manastireanu, fost presedinte al Autoritatii Sanitar-Veterinare, de profesie medic veterinar.

Directorul executiv al ARC vine cu aceste precizari in urma raportului publicat luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit caruia consumul de carne procesata poate provoca aparitia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, in timp ce consumul de carne rosie este o cauza probabila a imbolnavirilor oncologice.

Manastireanu a aratat, in context, ca industria de preparate din carne din Romania nu mai foloseste in exces aditivi si stabilizatori pentru aceste produse, toate ingredientele folosite fiind filtrate si aprobate de Comisia Europeana, iar procesatorii se orienteaza tot mai mult catre gustul produselor traditionale romanesti.

Industria de preparate din carne din Romania, cel putin in ultimii 10 ani, nu mai foloseste in exces aditivi si stabilizatori, ci foloseste doar ingredientele aprobate de Uniunea Europeana, iar produsele contin foarte multa carne si conservanti naturali. Nu stiu care este cauza aparitiei acestui studiu, dar daca ne uitam in istorie mai multe alimente au fost declarate daunatoare si potential cancerigene, respectiv cartoful, painea chiar si legumele si fructele, la un moment dat. Industria romaneasca a devenit foarte responsabila in ultimul timp tocmai pentru ca exista orientarea consumului catre produse traditionale. Ori daca ne uitam la un produs traditional, facut in casa, o toba de exemplu, mai mult de o saptamana, cel mult doua, nu poti sa o pastrezi pentru ca se strica, a adaugat directorul executiv al ARC.



Poti fi interesat si de