Managerii estimeaza o crestere a preturilor in comert si constructii, in urmatoarele luni
Luni, 28 Octombrie 2024
Luni, 28 Octombrie 2024
In cadrul anchetei de conjunctura din luna octombrie 2024, managerii din industria prelucratoare previzioneaza, pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +7%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -6%. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +15%).
Potrivit estimarilor din luna octombrie 2024, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -11%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -5%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +23%).
In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat, pentru urmatoarele trei luni, tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +20%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozeaza, totodata, crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +11%) si a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +30%).
Potrivit estimarilor din luna octombrie 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%). Managerii din sectorul servicii prevad relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural 0%) iar pentru preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor acestia estimeaza o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +15%).
In comunicat se mentioneaza ca soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
2024 Holiday Shopping Report a fost realizat online in septembrie si octombrie 2024, prin interme...
In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumul...
„De Black Friday 2024, peste 2,5 milioane de clienti eligibili beneficiaza de solutii de pl...