Mai multi parlamentari vor sa interzica vanzarea carnii produsa in laborator

Mai multi parlamentari vor sa interzica vanzarea carnii produsa in laborator


Mai multi parlamentari PSD au depus, la Parlament, un proiect de lege de reglementare a sectorului carnii, propunand, intre altele, interzicerea comercializarii pe piata interna a carnii sintetice obtinuta in laborator din celulele de la animale, iar operatorii economici sa fie obligati sa includa pe eticheta produselor de carne pretul de achizitie din piata interna sau externa.

Potrivit proiectului, inscriptionarea informatiilor obligatorii privind etichetarea carnii si a produselor procesate pe baza de carne, precum si a cerintelor privind informarea explicita a cumparatorului referitoare la continutul acestor produse se va realiza in conformitate cu conditiile prevazute in regulamentele europene din domeniu.

 

Eticheta va cuprinde codul QR, cat si pretul de achizitie al produselor atat din piata interna, cat si din piata externa', mai prevede proiectul.

 

Proiectul stabileste ca 'produs romanesc' din carne inseamna 'carnea si produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din Romania' si este interzisa folosirea acestei sintagme, daca nu sunt indeplinite conditiile.

 

'Produsele de carne comercializate pe piata interna vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compozitie. Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se vor comercializa intr-un spatiu de prezentare si vanzare bine delimitat, pe rafturi separate fata de produsele din carne autentice (...), cu informare explicita catre cumparatori a continutului acestor produse', mai prevede actul normativ.

 

Aceste prevederi vor fi aplicate si 'in cazul meniurilor si retetelor mancarurilor de pizzerie, de fast-food si al produselor culinare din alimentatia publica la prepararea carora s-au utilizat produse de baza cu adaos de ingrediente'.

 

Totodata, meniurile unitatilor de alimentatie publica vor mentiona toate produsele din carne cu adaos de ingrediente in produsul de baza, mai prevede proiectul.

 

'Orice neconformitate depistata de autoritatile competente de control este notificata direct operatorului economic sub a carui denumire se comercializeaza produsul alimentar. Daca operatorul nu are sediul in Romania, notificarea se face catre importator sau distribuitorul produselor alimentare provenite din Uniunea Europeana si din tarile terte', mai stabileste actul normativ.

 

In cazul modificarii informatiilor de pe eticheta de catre comerciant, acesta va fi sanctionat in conformitate cu legislatia in vigoare.

 

'Comercializarea carnii sintetice obtinuta in laborator din celulele de la animale este interzisa pe piata interna', la fel si produsele culinare din alimentatia publica la prepararea carora s-a utilizat carnea sintetica.

 

Proiectul prevede si sanctiuni cu amenzi intre 20.000 lei si 150.000 lei pentru nerespectarea prevederilor.

 

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor va fi facuta de personalul imputernicit din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Autoritatea Nationala, Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu atributii de control in domeniu.

 

In termen de 90 de zile de data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Autoritatea Nationala, Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vor elabora normele metodologice si ghidul de definitii si termeni folositi in industria de procesare a carnii, care se aproba prin ordin comun.

 

Proiectul intitulat 'Legea carnii si a produselor din carne' a fost initiat de 7 parlamentari PSD, intre care si Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

 

Proiectul va intra mai intai in dezbaterea Senatului, Camera Deputatilor fiind for decizional.

 

In 14 iunie, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat, la audierea in comisiile parlamentare pentru a prelua acest portofoliu, ca depune in Parlament Legea carnii si a produselor din carne, mentionand ca aceasta, 'pe modelul Legii laptelui si a produselor lactate, va impune rafturi separate la carne, etichetare corecta si interzicerea de grasimi animale in produsele procesate din carne'.



Poti fi interesat si de