Mai multe state UE cer restrictii dure pentru importurile de produse alimentare ucrainene

Mai multe state UE cer restrictii dure pentru importurile de produse alimentare ucrainene


Franta a anuntat ca, impreuna cu alte state membre UE, solicita restrictii mai mari la importurile de produse alimentare din Ucraina, in ideea de a impiedica destabilizarea pietelor agricole europene, transmite Reuters.

Statele membre UE discuta modalitatile prin care sa acorde Ucrainei o noua prelungire de un an la eliminarea tarifelor la accesul pe piata comunitara, in timp ce in paralel ii calmeaza pe fermierii europeni care protesteaza de mai multe luni impotriva normelor de mediu ale UE si a importurilor ieftine.

 

In avanpremiera reuniunii ministrilor europeni ai Agriculturii, care are loc marti la Bruxelles, ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, le-a spus jurnalistilor ca destabilizarea pietelor ar putea eroda sprijinul opiniei publice pentru Ucraina, ceea ce nu este nici in interesul UE si nici al ucrainenilor.

 

In apropiere, fermierii europeni au blocat centrul Bruxelles-ului cu aproximativ 250 de tractoare. Mai multi fermieri au descarcat sfecla de zahar, fan si peleti de lemn in fata unei baricade a politiei instalate in apropiere de cladirea Parlamentului European.

 

Comisia Europeana a propus eliminarea taxelor vamale la produsele agricole ucrainene pentru inca un an, pana in luna iunie 2025, cu o noua 'frana de urgenta' la carnea de pasare, oua si zahar, care ar putea declansa introducerea de taxe in situatia in care importurile vor trece de media anilor 2022 si 2023. Intre timp, pe lista au fost adaugate ovazul, porumbul si mierea.

 

Marc Fesneau a spus ca graul ucrainean ar trebui inclus si el pe aceeasi lista si a insistat ca pragul de la care vor fi introduse taxe vamale ar trebui sa fie media din 2021-2023. Asta ar insemna includerea anului de dinainte de invazia ruseasca, cand exporturile ucrainene spre UE au fost limitate de tarife vamale si cote.

 

La randul sau, ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, a spus ca Budapesta va sustine o prelungire a eliminarii tarifelor pentru produsele ucrainene numai daca se vor introduce limite la grau.

 

David Clarinval, ministrul Agriculturii din Belgia, tara care detine in prezent presedintia rotativa a UE, a afirmat ca se asteapta sa se ajunga la o solutie in zilele urmatoare, fara a oferi detalii cu privire la ce ar presupune aceasta solutie.



Poti fi interesat si de