Mai multe ONG-uri condamna exporturile franceze de animale vii in afara UE

Mai multe ONG-uri condamna exporturile franceze de animale vii in afara UE


Mai multe organizatii nonguvernamentale au condamnat exporturile de animale provenite din fermele franceze spre tarile din Maghreb si Orientul Mijlociu unde, potrivit ONG-urilor, conditiile de sacrificare nu sunt reglementate si unde animalele sunt supuse unor rele tratamente, informeaza AFP.

Aproximativ 80.000 de bovine si oi din Franta sunt exportate in fiecare an spre Algeria, Liban, Maroc, Tunisia sau Israel, unde „absenta infrastructurilor si/sau a legilor de protectie a animalelor provoaca scene de o violenta inutila?, sustine ONG-ul Welfarm intr-un comunicat de presa. „Franta exporta animale spre tari unde majoritatea abatoarelor nu au infrastructurile necesare pentru a respecta normele stabilite de Organizatia mondiala pentru sanatatea animala?, se arata in comunicat.

 

Intr-o scrisoare trimisa premierului francez Edouard Philippe, ONG-urile, Welfarm, Animals International, L214, CIWF, Fondation Brigitte Bardot, Fondation Droit Animal, Ethique et Sciences si Eurogroup for Animals, solicita „suspendarea exporturile de animale vii spre tarile terte? si sa le inlocuiasca cu exporturi de carcase de animale transate in Franta.

 

„Anul trecut, tarile terte din jurul Mediteranei au importat 2,8 milioane bovine vii, de doua ori mai mult decat in 2012?, afirma ONG-urile semnatare.

 

In replica, organizatia interprofesionala franceza pentru sectorul cresterii animalelor si al carnii (Interbev) subliniaza ca exporturile de animale vii spre destinatiile din afara UE sunt minoritare, in conditiile in care 94,75% din livrarile de bovine vii se fac spre UE. In ceea ce priveste ovinele, exporturile au loc in anii in care productia este una puternica in Franta. In caz contrar, Franta import 56% din carnea de miel pe care o consuma.

 

ONG-urile sustin ca acest comert cu animale vii ar fi adus Frantei suma de 118 milioane euro in 2018, sustin ONG-urile.

 

Daca se iau in calcul toate destinatiile (inclusiv UE), Franta este primul exportator European de animale vii, subliniaza Gabriel Paun, director UE al Animals International. „Credem ca fermierii francezi nu stiu unde ajung animalele, ei vor doar sa scape de animalele de care nu se mai pot ocupa?, adauga Gabriel Paun. In opinia acestuia, situatia se datoreaza guvernului francez care a esuat in a-I sustine pe agricultori si sa creeze o piata interna puternica.

 

„Toleram in strainatate lucruri pe care le interzicem pe teritoriul nostru. Este o ipocrizie pe care Franta nu si-o mai poate permite?, a estimat Adeline Colonat, responsabil pentru Campania impotriva exporturilor de animale vii la Welfarm.



Poti fi interesat si de