Magazinele, obligate sa afiseze la reduceri cel mai scazut pret din ultimele 30 de zile

Magazinele, obligate sa afiseze la reduceri cel mai scazut pret din ultimele 30 de zile


Magazinele vor fi obligate, prin lege, sa afiseze la reducerile de pret care a fost cel mai scazut pret din ultimele 30 de zile inainte de oferta, conform unui proiect de Hotarare propus de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), cu scopul de a oferi clientilor o arma impotriva ofertelor inselatoare, si lansat in consultare publica.

Potrivit unui comunicat al ANPC, prezenta reglementare propusa de institutie trebuie sa intre in vigoare la data de 28 noiembrie 2021 si ar urma sa se aplice efectiv incepand cu data de 28 mai 2022.

 

Astfel, proiectul introduce un articol nou in HG nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare privind informatiile pentru consumatori legate de reducerile de pret. Conform ANPC, orice notificare de reducere a pretului trebuie sa indice clar pretul aplicat anterior de comerciant (pretul anterior).

 

"Pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de comerciant in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii reducerii de pret, astfel incat consumatorul sa poata identifica in mod clar reducerea", se mentioneaza in comunicat.

 

Proiectul guvernamental prevede introducerea in lege a urmatorului articol: "Orice notificare de reducere a pretului indica pretul anterior aplicat de comerciant pentru o perioada determinata, inainte de aplicarea reducerii de pret. Pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de comerciant in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii reducerii de pret; In cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (in special alimentele), pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de comerciant in perioada ultimelor 10 zile inainte de data aplicarii reducerii de pret; In cazul in care produsul a fost prezent pe piata mai putin de 30 de zile, pretul anterior reprezinta cel mai mic pret practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, inainte de data aplicarii reducerii de pret; daca reducerea de pret este majorata treptat in perioada ultimelor 30 de zile, pretul anterior este considerat pretul fara reducere inainte de prima aplicare a reducerii de pret".

 

ANPC are in transparenta decizionala proiectul de Lege privind o mai buna asigurare a respectarii prevederilor legale in materie de protectie a consumatorilor si de modernizare a acestor norme, cat si hotararea privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare.Poti fi interesat si de