Macelari de Elita: Peste 6 tone de carne transata si 120 de ore de antrenamente pentru viitorul unei meserii

Macelari de Elita: Peste 6 tone de carne transata si 120 de ore de antrenamente pentru viitorul unei meserii


Intr-o perioada in care meseriile traditionale se confrunta cu un deficit de forta de munca, echipa „Macelari de Elita” demonstreaza ca macelaria este mai mult decat o meserie – este o arta si o oportunitate pentru o cariera solida.

Incepand din iulie 2024, timp de 2-3 zile in fiecare luna, echipa formata din 12 macelari selectati prin concurs din toata tara s-a intalnit la Cluj-Napoca, in spatiile puse la dispozitie de compania Moldovan Carmangerie, si s-a pregatit pentru competitia World Butchers' Challenge (WBC), care va avea loc in 30-31 martie, la Paris. Prezenta Romaniei la WBC 2025 reprezinta o premiera pentru sud-estul Europei, fiind singura tara din regiune care va concura la aceasta editie a competitiei.

 
Pana acum, cei 12 macelari au facut antrenamente cu volume impresionante de materie prima:

● 3.400 kg carne de vita

● 1.520 kg carne de porc

● 1.240 kg carne de miel

● 180 de pui

● 40 kg condimente

● 8 kg legume si fructe (ceapa, ardei, sparanghel, ciuperci, cartofi, dovlecei, castraveti, rosii, vinete, lamai, portocale, prune uscate etc.)● 2 kg verdeturi (rozmarin, patrunjel, marar, rucola, coriandru, salata verde, varza, busuioc, germeni praz, ridichi etc) si flori comestibile ornamentale

 

Echipa a lucrat intr-un program intensiv, care a simulat conditiile de concurs, si a acumulat peste 120 de ore de antrenament, timp in care macelarii si-au perfectionat tehnicile de transare si prezentare, ridicand standardele in domeniu si transformand proiectul „Macelari de Elita” intr-un punct de referinta in promovarea acestei meserii traditionale. Ultimul antrenament al echipei va avea loc in ultima saptamana a lunii martie, inainte de plecarea la Paris. 


„Am inceput de la zero, deoarece suntem o echipa care, pana la primul antrenament, nu ne cunosteam si nu am mai lucrat impreuna, dar cu fiecare antrenament a fost tot mai bine. A necesitat mai mult timp sa facem ca dinamica echipei sa functioneze, dar acum lucrurile vin de la sine. Participarea la acest campionat este un lucru foarte important deoarece vrem sa aratam ca si Romania are macelari valorosi, ca putem face aceleasi lucruri pe care le fac alti macelari la nivel mondial si ca putem lucra fara sa facem risipa alimentara”, spune Gabriel Arghir, capitanul echipei. 


Pe parcursul antrenamentelor, echipa si-a adaptat modul de lucru pentru a indeplini criteriile exigente ale competitiei, care vizeaza nu doar colaborarea si coeziunea echipei, ci si abilitatile de gestionare a timpului, mentinerea unui standard ridicat de igiena, precum si siguranta in utilizarea echipamentelor si masinilor. De asemenea, macelarii s-au concentrat pe precizia in transare si minimizarea pierderilor, respectand principiile unei procesari eficiente a carnii. Un alt aspect esential a fost crearea unor produse cu valoare adaugata, bine prezentate si comercializabile, care sa evidentieze atat creativitatea echipei, cat si respectarea temei alese pentru concurs. Toate preparatele rezultate in urma antrenamentelor au fost donate catre diferite ONG-uri din Cluj care asigura masa pentru persoane din medii defavorizate.

 

macelari2_1


Romania, in premiera la Campionatul Mondial de Macelarie

Echipa aleasa sa reprezinte anul acesta Romania la Paris este formata din seniorii Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, Bucuresti), Ionut Alexandru Anghel (Carmangeria Ozana, Bucuresti), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne si sare, Bucuresti), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzau), Bíró János László (Petry, Targu-Mures), Catalin Angheru (antreprenor, Bucuresti), Florin Stinga (Sergiana, Brasov), Alin Moldovan (Boo.bburger, Cluj), si juniorii - Paul Cordea (Moldovan Carmangerie, Cluj), Petre Nita (Carmangeria Ozana, Bucuresti).

 

Juniorii vor concura in preziua competitiei WBC pentru titlurile de World Champion Butcher Apprentice si World Champion Young Butcher. 
Ei au fost coordonati pe tot parcursul antrenamentelor de Cosmin Moldovan, CEO Moldovan Carmangerie, initiator al proiectului si viitor jurat in cadrul WBC 2025, Florin Morosanu, director executiv al Fundatiei „Stefan Moldovan” si project manager al echipei, Marius Verdesi, designerul culinar al echipei si fondatorul Zimbria si Gelu Visan, creator de retete si managerul Cantinei Primariei Cuj-Napoca.


Initiativa Fundatiei „Stefan Moldovan” din Cluj-Napoca de a trimite anul acesta o echipa de macelari romani la World Butchers’ Challenge 2025, cea mai prestigioasa competitie mondiala dedicata macelariei, a pornit din dorinta de a schimba perceptia asupra meseriei si de a atrage noi generatii spre acest domeniu esential. Selectia echipei participante la WBC 2025 s-a desfasurat in perioada mai-iunie 2024, in patru etape eliminatorii, organizate in Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Bucuresti. Peste 50 de macelari din toate colturile Romaniei s-au inscris in competitie, fiind testati de un juriu format din specialisti de top. Fiecare etapa a pus accent pe tehnica, viteza, creativitate si capacitatea de a transforma carnea intr-un produs spectaculos.

 

World Butchers' Challenge a debutat ca o intrecere intre echipe de macelari din Noua Zeelanda si Australia. Este un eveniment ajuns la cea de-a opta editie, si care aduna anul acesta in concurs 14 tari: Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Franta, Germania, Italia, Islanda, Marea Britanie, Irlanda, Noua Zeelanda, Romania, Spania si Statele Unite ale Americii. 


De la debutul lui, proiectul „Macelari de Elita” a gasit sprijin in randul jucatorilor importanti din industria carnii, si nu numai. Astfel, alaturi de partenerii strategici Auchan Romania si BCR, echipa este sustinuta si de Moldovan Carmangerie, Top Chef Macelar, CARNEXPO, INDUSTRIA CARNII.RO, AgroTransilvania Cluster, Carmangeria Ozana, Zimbria, Petry, Ria Do Trading, RBC, Salesianer, Monceanu Inocasings, Solina, Raitar, Carna Carpatica, Karpaten Premium Angus, MTS, SCC Erbasu, EMS Floor Group, Axial Construct Invest, Diana, Ion Mos, Emerson Technik, Rottaprint, Marchand, TESTO, Oscartielle, Renania, Abatorro, Avastar, Crainic Prodimpex si Carmic Impex, precum si Consiliul Judetean Cluj, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” si APAR. 



Poti fi interesat si de