MADR: Peste 23 mil. euro au intrat in conturile beneficiarilor PNDR

MADR: Peste 23 mil. euro au intrat in conturile beneficiarilor PNDR


Peste 23 de milioane de euro au intrat azi in conturile beneficiarilor Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) care au depus, in luna aprilie, cereri de plata la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) pentru proiecte de investitii, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

"MADR informeaza ca beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala, care au incheiat contracte de finantare cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale si care au depus cererile de plata in luna aprilie 2019, vor primi in conturile bancare sumele aferente cheltuielilor eligibile realizate in cadrul proiectelor. Suma totala care va fi transferata beneficiarilor PNDR este de 23.353.638,77 euro", se arata intr-un comunicat al ministerului.

 

La aceasta transa de plata, AFIR va deconta cheltuielile realizate pentru investitii in exploatatii agricole si in exploatatii pomicole, in unitati de procesare a produselor agricole, pentru instalarea tinerilor fermieri, pentru dezvoltarea fermelor mici, dar si pentru diverse investitii in mediul rural care nu au specific agricol.

 

De asemenea, vor fi decontate cheltuieli aferente lucrarilor pentru infrastructura agricola si pentru infrastructura rutiera din mediul rural, pentru protejarea patrimoniului cultural, pentru axa LEADER, pentru infiintarea grupurilor de producatori, dar si pentru cooperarea fermierilor pentru realizarea lanturilor scurte de aprovizionare si a pietelor locale.

 

O noua decontare a cheltuielilor eligibile realizate de beneficiarii PNDR va fi realizata de AFIR la sfarsitul lunii mai.

 

De la demararea PNDR 2020 si pana in prezent, AFIR a primit 57.649 de solicitari de finantare, in valoare totala nerambursabila de aproape 9 miliarde de euro, din care au fost selectate pentru finantare 34.804 cereri, cu o valoare de 4,62 miliarde de euro. Cele mai multe au fost depuse pe masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici DI-2A - 16.982 de cereri, in valoare de 254,7 milioane de euro, si pe 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, in jur de 14.155 de cereri, in valoare de 582,1 milioane de euro.

 

AFIR a incheiat contracte de finantare cu 51.519 beneficiari ai programului, in valoare de peste 4,5 miliarde de euro, iar valoarea platilor efectuate beneficiarilor depaseste 4,434 miliarde de euro.Poti fi interesat si de