MADR va derula programul INVESTALIM, cu un buget de 600 mil. euro pentru investitii in industria alimentara

MADR va derula programul INVESTALIM, cu un buget de 600 mil. euro pentru investitii in industria alimentara


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a lansat in dezbatere un proiect de act normativ pentru aplicarea unui program national multianual, INVESTALIM, aferent perioadei 2023 - 2026, de dezvoltare si modernizare a industriei alimentare, avand ca obiectiv sustinerea financiara in vederea stimularii productiei interne de bunuri alimentare.

Conform unui comunicat al MADR, programul INVESTALIM va fi derulat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al programului pentru perioada 2023 - 2026 este de 2,9 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro.

 

Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru sustinerea investitiilor in achizitionarea de active pentru infiintarea de unitati noi, extinderea capacitatii unei unitati existente, diversificarea productiei prin fabricarea unor produse noi.

 

Investitiile ce vor fi realizate in cadrul Programului INVESTALIM trebuie cumulativ sa indeplineasca urmatoarele criterii principale: sa aiba o valoare totala, fara TVA, de minimum 2,5 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 500.000 euro; sa demonstreze eficienta economica si viabilitatea pe toata durata implementarii investitiei si inca 5 ani de la data finalizarii acesteia; sa indeplineasca indicatori cantitativi si calitativi stabiliti; sa genereze contributii la dezvoltarea regionala, prin plata de taxe si impozite la bugetul consolidat al statului si la bugetele locale, pentru perioada implementarii investitiei si inca 5 ani de la data finalizarii acesteia; sa genereze un efect multiplicator cuantificabil in economie prin atragerea altor investitii conexe si dezvoltarea furnizorilor locali de produse si servicii. De asemenea, intreprinderea are obligatia de a mentine in stare de functionare investitia initiala realizata, pentru o perioada de cel putin 5 ani de la data finalizarii acesteia.

 

Beneficiarii sunt operatori economici constituiti conform Legii nr. 31/1990. Acestia trebuie sa asigure o contributie financiara de cel putin 25% din costurile totale ale proiectului de investitii, din resurse proprii, sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui alt ajutor public.

 

Pentru asigurarea contributiei proprii, beneficiarii pot contracta finantari de la institutii de credit. Aceste finantari se acorda cu respectarea normelor interne proprii ale institutiilor de credit, in baza unui contract de credit, si sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA.

 

Cuantumul ajutoarelor de stat acordate prin Programul INVESTALIM se stabileste cu respectarea conditiilor prevazute de HG 311/2022 privind intensitatea maxima a ajutorului de stat regional in perioada 2022 - 2027, pentru investitiile initiale.

 

In cadrul Programului, AFIR emite acorduri de finantare pana la data de 31 decembrie 2026, iar platile se efectueaza pana la 31 decembrie 2031.

 

Conform comunicatului, conditiile de eligibilitate ale beneficiarilor Programului INVESTALIM sunt: sa realizeze o investitie in Romania, in unul dintre sectoarele industriei alimentare; sa nu se incadreze in categoria "intreprinderilor in dificultate" definite conform art. 2 alin. (18) din Regulament; sa nu se afle in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau suspendare temporara a activitatii; sa nu faca obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau in cazul in care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate, conform prevederilor legale in vigoare; sa nu fi efectuat o relocare catre unitatea in care urmeaza sa aiba loc investitia initiala pentru care se solicita ajutorul in ultimii doi ani anteriori inregistrarii cererii de acord pentru finantare si, la momentul inregistrarii cererii, ofera un angajament ca nu vor face acest lucru pentru o perioada de pana la doi ani dupa finalizarea investitiei initiale pentru care se solicita ajutorul; sa nu inregistreze obligatii fiscale restante si alte creante bugetare administrate de organul fiscal central, definit potrivit art.1 pct. 31 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare; sa aiba rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decat zero in unul din ultimele trei exercitii financiare incheiate; sa aiba capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat.



Poti fi interesat si de