MADR asteapta contributii scrise la Comunicarea CE privind viitorul agriculturii

MADR asteapta contributii scrise la Comunicarea CE privind viitorul agriculturii


Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contributii scrise fata de aspectele cheie din Comunicarea Comisiei Europene privind viitorul sectorului alimentar si al agriculturii, in vederea elaborarii unui document comun, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

consultare politici agricolReprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contributii scrise fata de aspectele cheie din Comunicarea Comisiei Europene privind viitorul sectorului alimentar si al agriculturii, in vederea elaborarii unui document comun, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).


Ministerul de resort, Petre Daea, si secretarul de stat Alexandru Potor au mediat la finele saptamanii trecute doua dezbateri pe marginea textului Comunicarii Comisiei Europene, la care au participat reprezentantii institutiilor din subordinea ministerului, dar si cei ai federatiilor, asociatiilor de fermieri si producatori agricoli din Romania.

"In ambele reuniuni s-au dezbatut aspectele cheie pentru Romania din textul Comunicarii, identificate de MADR, dintre care mentionam: flexibilitatea de implementare a PAC la nivel de stat membru - Statele membre vor trebui sa elaboreze planuri strategice privind PAC; convergenta externa a platilor directe - reducerea diferentelor dintre statele membre in ceea ce priveste sprijinul PAC; asigurarea unui sprijin echitabil si mai bine orientat pentru venitul fermierului (convergenta interna); un accent mai puternic pe cercetare, inovare, formare si utilizarea serviciilor de consiliere; imbunatatirea protectiei mediului si actiuni climatice; reinnoirea generatiilor de fermieri; gestionarea riscurilor", se arata in comunicatul MADR.

Ministrul Petre Daea a solicitat tuturor participantilor sa transmita contributii scrise fata de aspectele cheie din Comunicarea Comisiei, pana cel tarziu la data de 2 februarie 2018, in vederea elaborarii unui document comun, care sa reflecte pozitia sectorului agricol din Romania fata de documentul Comisiei. Contributiile pot fi trimise la cabinetul ministrului Petre Daea, dar si pe adresele de e-mail ale departamentului de politici agricole.

Comisia Europeana a adoptat comunicarea "Viitorul alimentatiei si agriculturii" in data de 29 noiembrie, document strategic privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) in perioada post 2020.

In vederea pregatirii comunicarii a fost organizat un larg proces de consultare a tuturor actorilor interesati, atat de PAC, cat si de viitorul acesteia, ce a generat un interes substantial la nivelul statelor membre. In acest sens, Comisia a primit 322.912 contributii online, fiind ulterior depuse 1.417 documente de pozitie.

In perioada ianuarie-martie, se va lucra la un studiu de impact, iar cadrul financiar multianual post 2020, conform calendarului, va fi adoptat in mai 2018. La sfarsitul lunii mai - inceputul lunii iunie, va exista o noua propunere legislativa.

In data de 7 decembrie 2017, Mihail Dumitru, director general-adjunct la Directia Generala Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene, a prezentat, la Bucuresti, comunicarea Comisiei Europene "Viitorul alimentatiei si agriculturii",

Cresterea nivelului de ambitie in materie de clima si mediu, o mai buna distributie a sprijinului prin Politica Agricola Comuna (PAC), accent sporit pe inovare si cercetare, dar si reechilibrarea responsabilitatilor intre Uniunea Europeana, statele membre si agricultori sunt principalele obiective ale Comunicarii Comisiei Europene.

Potrivit prezentarii facute de reprezentantul DG Agri, agricultura si sectorul agroalimentar au un regim preferential in cadrul UE si raman de departe cel mai mare angajator in spatiul comunitar. Desi agricultura ca atare angajeaza din ce in ce mai putini oameni pentru ca numarul fermierilor scade, toate activitatile conexe legate de agricultura - de la inputuri agricole, materie prima si pana la distributie si sistem de desfacere, acest lant valoric creeaza 44 de milioane de joburi in Europa.

De asemenea, agricultura este elementul care asigura si piata unica europeana, pentru ca sunt 500 de milioane de consumatori care au cea mai mare optiune in privinta diversitatii si calitatii produselor alimentare.

UE a devenit principalul actor pe piata mondiala, exportand in restul lunii produse agroalimentare in valoare de 131 de miliarde de euro si importand de 112 miliarde de euro. Tot agricultura joaca un rol importat si pentru combaterea schimbarilor climatice, pentru protectia resurselor naturale si generarea de energie curata, in conditiile in care fermierii europeni sunt custozii a 48% din terenul UE, iar silvicultura gestioneaza si intretine 36% din teritoriu.

PAC ramane un consumator major al bugetului comunitar, circa 40%, insa ponderea in bugetul total si in PIB este in scadere.



Poti fi interesat si de