MADR anunta un ajutor de stat de aproape 130 mil. lei in sectorul cresterii animalelor

MADR anunta un ajutor de stat de aproape 130 mil. lei in sectorul cresterii animalelor


Crescatorii de animale vor beneficia in 2023 de un ajutor de stat pentru acoperirea costurilor aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic privind rasele de animale, precum si a celor pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului de maximum 53 de milioane de lei credite de angajament, respectiv 74 de milioane de lei credite bugetare, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul institutiei.

'Prin prezentul proiect se stabileste valoarea totala maxima a ajutorului de stat, pentru 1 ianuarie - 30 iunie 2023, de 53.000 mii lei credite de angajament, respectiv 74.000 mii lei credite bugetare, care se incadreaza in plafonul maxim de 759.250 mii lei, aprobat pentru perioada 2015 - 2022 de derulare a schemei de ajutor de stat pentru acoperirea costurilor administrative aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic, precum si a costurilor aferente testelor pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului', se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului.

 

Repartizarea sumelor pe specii se realizeaza proportional cu sumele solicitate prin cererile initiale anuale, respectiv 23 de milioane de lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine si 29,998 milioane de lei pentru speciile ovine si caprine, din creditele de angajament si 32,116 milioane de lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine si 41,884 milioane de lei pentru speciile ovine si caprine din creditele bugetare.

 

Sumele se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2023.

 

Potrivit documentului, ajutoarele sunt furnizate sub forma de servicii subventionate intreprinderilor individuale si familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care detin certificat de producator/atestat de producator, dupa caz, precum si persoanelor juridice care isi desfasoara activitatea in domeniul cresterii animalelor.

 

'Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor mentionate anterior este de pana la 100% din costurile administrative aferente intocmirii si mentinerii registrelor genealogice si de pana la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terti sau in numele unor terti pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului', se mai arata in nota de fundamentare.

 

Solicitantii ajutorului de stat sunt asociatii sau organizatii de crescatori de animale care presteaza serviciile mentionate anterior, acreditate de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie 'Prof. dr. G. K. Constantinescu' pentru intocmirea si mentinerea registrelor genealogice ale raselor de animale si/sau pentru determinarea calitatii genetice a raselor de animale.

 

De asemenea, solicitantii trebuie sa incheie cu beneficiarii, crescatori de animale, carora le presteaza serviciile mentionate anterior contracte care sa cuprinda specia, rasa si numarul de animale, serviciile prestate si tariful acestora.

 

Prin Hotararea Guvernului nr.1423/2022, aplicarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a prelungit pana la data de 30 iunie 2023.



Poti fi interesat si de