MADR analizeaza problemele din sectoarele vegetal, zootehnic, apicol, pescuit si acvacultura
Marti, 10 Decembrie 2019
Marti, 10 Decembrie 2019
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, in cadrul discutiilor cu producatorii agricoli, conducerea MADR a subliniat faptul ca expertiza mediului asociativ va sprijini institutia in conturarea unor politici agricole in beneficiul fermierilor si, totodata, i-a asigurat pe cei prezenti de intreaga colaborare si deschidere pentru identificarea unor solutii viabile in vederea dezvoltarii agriculturii romanesti.
"O problema importanta ridicata de Federatia ProAgro este faptul ca fermierii din Romania nu au reprezentare la nivel european, iar in acest context s-a propus infiintarea unor grupuri de lucru cu privire la aspectele tehnice ale Planului National Strategic. De asemenea, s-au adus in discutie scrierea Programului National Strategic, pagubele produse de pesta porcina africana, analiza sprijinului cuplat in zootehnie si in domeniul vegetal", precizeaza institutia in comunicat.
In cadrul intalnirii cu reprezentantii LAPAR temele dezbatute au vizat: legea arendei, legea vanzarii terenurilor, comsarea terenurilor, invatamantul dual si legislatie privind cercetarea privata.
Pentru a identifica solutii cu privire la pastrarea si stimularea fortei de munca s-a agreat in cadrul intalnirii sa se organizeze grupuri de lucru impreuna cu experti din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale in vederea analizarii masurilor de fiscalizare si in ce masura se pot crea facilitati fiscale.
Secretarul de stat Emil Dumitru a afirmat ca solutia cea mai buna pentru invatamantul agricol este crearea unui cadru legislativ pentru sustinerea invatamantului dual.
In acest context, ministrul Adrian Oros a evidentiat necesitatea ca agentii economici sa se poata implica in elaborarea programei scolare si si-a exprimat speranta ca prin parteneriatul public-privat tinerii sa fie incurajati sa lucreze in agricultura. In privinta adoptarii legii arendei, conducerea MADR a propus infiintarea unui registru electronic in care sa se regaseasca toate contractele de arenda in vederea eficientizarii verificarilor.
Potrivit MADR, problemele ridicate de reprezentantii sectorului de crestere a bovinelor de lapte si carne au vizat situatia comertului cu animale, piata procesarii laptelui, fermele de productie si de reproductie - o definire foarte clara a acestora, testarea genomica, screening-ul animalelor.
O parte dintre asociatiile de crescatori de bovine au parasit intalnirea condusa de ministrul Adrian Oros, solicitand o discutie separata privind Registrul Genealogic al Rasei si Controlul Oficial al Performantelor (COP).
In ce priveste informatiile potrivit carora Ministerul Agriculturii ar fi luat decizia sa se renunte la sprijinul cuplat in zootehnie, conducerea MADR a precizat ca aceasta forma de sprijin va fi mentinuta in forma actuala si in perioada de tranzitie, 2020-2022, iar in viitorul Program National Strategic, sprijinul cuplat zootehnic va fi acordat pe baza productiei de carne si lapte realizata de fermele comerciale.
Ministrul Agriculturii a subliniat ca dialogul cu reprezentantii mediului asociativ poate contribui la crearea unor politici agricole in concordanta cu specificitatea sectorului agroalimentar romanesc. "Asigurarea unui parteneriat real cu reprezentantii structurilor asociative cu reprezentare la nivel national din sectorul agricol este considerata prioritara, prin intermediul acesteia putandu-se identifica atat necesitatile actorilor implicati cat si gasirea de solutii de dezvoltare a agriculturii si industriei alimentare", subliniaza reprezentantii MADR.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...