MADR a lansat in dezbatere publica procedura de implementare a programului Investalim

MADR a lansat in dezbatere publica procedura de implementare a programului Investalim


Procedura de implementare a Programului Investalim, destinat operatorilor economici din sectorul industriei alimentare, a fost lansata in dezbatere publica pe site-ul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a anuntat institutia.

'MADR a postat in sectiunea 'Transparenta decizionala' procedura de implementare a Programului Investalim prin care se stabilesc regulile generale aplicabile intreprinderilor care solicita ajutor de stat in baza Programului prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2023 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare Investalim aferent perioadei 2023-2026', se arata in comunicat.

 

Astfel, in cadrul procedurii sunt detaliate modalitatea de acordare a ajutorului de stat, conditiile generale privind plata ajutorului, respectiv indicatorii cantitativi si calificativi ai investitiei, criteriile de stabilire a punctajului pentru intreprinderile solicitante, precum si regulile privind mentinerea investitiei finantate.

 

Intensitatile maxime ale ajutorului atat pentru intreprinderile mari, cat si pentru intreprinderile mici si mijlocii, se stabilesc conform prevederilor Anexei proiectului de act normativ si nu pot depasi 70% din costurile eligibile ale proiectului de investitie.

 

Prin Ordonanta de urgenta nr. 65/2023 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare Investalim aferent perioadei 2023-2026, a fost instituita o schema de ajutor de stat avand ca obiectiv dezvoltarea regionala pentru infiintarea sau dezvoltarea capacitatilor de productie din industria alimentara, asigurandu-se, in principal: reducerea deficitului comercial al sectorului agroalimentar prin realizarea unei productii interne de bunuri alimentare competitiva pe piata interna si externa; stimularea investitiilor in judetele cu resurse agricole sau in judetele mai putin dezvoltate; sustinerea modernizarii tehnologice a capacitatilor de productie existente, pentru a se preveni inchiderea acestora; asigurarea unui consum sanatos pentru populatie, cu bunuri alimentare de calitate.

 

Programul Investalim va fi derulat de MADR, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

 

Bugetul maxim al Programului Investalim pentru perioada 2023 - 2026 este de aproximativ 590 milioane euro, respectiv echivalentul a 147,5 milioane euro anual.Poti fi interesat si de