MADR a facut clarificari, dupa aprobarea motiunii impotriva lui Irimescu
Joi, 09 Iunie 2016
Joi, 09 Iunie 2016
Ministerul Agriculturii a raspuns, printr-un comunicat de presa, acuzatiilor facute impotriva lui Achim Irimescu, dupa aprobarea motiunii simple initiate de PSD si ALDE.
In ce priveste acuzatia privind neacordarea la timp a subventiilor de catre APIA, precizam ca subventiile se platesc intr-un ritm accelerat - peste 1,22 miliarde euro din noiembrie pana in prezent, desi intarzierile se datoreaza 100% fostei conduceri, se arata in documentul precizat.
Totodata, MADR a prezentat argumentele ce sustin ca, de vina pentru situatia actuala, este fosta conducere. Printre acestea se numara adoptarea extrem de tardiva a legislatiei necesare efectuarii platilor: Ordinul 619 a fost adoptat de abia la 6 aprilie 2015, iar depunerea cererilor de plata a inceput numai la jumatatea lui aprilie, deci cu o luna jumatate intarziere; contractarea modulului de plati trebuia realizata cu un an inaintea demararii platilor in avans, dar s-a facut de abia la sfarsitul lunii iulie 2015 (abia in 30 iulie 2015 a fost adoptata HG nr. 596/22.07.2015), potrivit comunicatului.
In plus, decizia finala privind aplicarea schemelor noii Politici agricole comune a fost transmisa Comisiei Europene de abia in octombrie 2015, deci era imposibila realizarea modulului de plati pana la 16 octombrie data la care ar fi trebuit sa inceapa platile in avans, se mai arata in document.
Nu in cele din urma, pe lista argumentelor se mai afla urmatoarele puncte: neasigurarea la timp de fosta conducere a Ministerului a fondurilor necesare modulului de plati ca urmare a intarzierii in aprobarea actului normativ si eliminarea cooperativelor si asociatiilor de la accesul fondurilor pentru pasuni.
La acestea se adauga desigur decizia eronata a fostului ministru de a aplica in 2015 si 2016 un numar mult prea mare de scheme de plati in cadrul noii Politici agricole comune, respectiv 81 fata de 21 de scheme in anul 2014, se mai arata in acelasi document.
Insa mai presus de aceste argumente, catalogate drept erori grave, este esecul in absorbtia fondurilor de dezvoltare rurala: dezangajarea in 2015 a un miliard euro si corectii financiare pentru cele doua agentii de plati in suma de peste 800 milioane Euro (numai pentru descarcarea de conturi a celor doua agentii in anul 2015 penalizari de circa 80 milioane Euro), conform comunicatului de presa.
Iar acuzatiile nu se opresc aici impotriva fostului ministru, care a indus in eroare Ministerul Finantelor Publice solicitand cresterea salariilor la Agentia de Finantare si Investitii Rurale pe motiv ca acestea s-ar plati din fonduri europene. Intrucat salariile trebuie platite din bugetul national, la inceputul acestui an actualul ministru a trebuit sa gaseasca solutii pentru plata salariilor pentru cei 1800 salariati ai AFIR, sustine aceeasi sursa.
Pe de alta parte, in comunicatul de presa sunt trecute in revista reusitele actualului ministru, de la preluarea portofoliului: simplificarea semnificativa a cererii de plata pentru anul 2016; reintroducerea posibilitatii de acces de catre cooperative si asociatii a subventiilor pentru pasuni; stabilirea posibilitatii de acces a subventiilor agricole de catre universitati, institute de cercetari si statiuni didactice; identificarea a 52 de masuri de simplificare a accesului PNDR 2014-2020; adoptarea actului normativ prin care s-a infiintat functia de atasat agricol care sa permita promovarea exporturilor romanesti in 12 tari pentru cresterea profitului producatorilor romani; relansarea Fondului Mutual, ce va permite despagubirea calamitatilor din fonduri europene; lansarea dezbaterilor asupra unui proiect de lege privind restructurarea cercetarii in domeniul agricol, care sa conduca la sustinerea cresterii competitivitatii producatorilor romani pe piata UE si internationala; realizarea unui Fond de creditare a agriculturii (termen octombrie 2016) care sa permita facilitarea finantarii fermierilor si astfel cresterea absorbtiei fondurilor de dezvoltare rurala; deblocarea exportului de ovine in tarile din Orientul Mijlociu peste 750.000 ovine au fost deja exportate, noi demersuri urmand a permite deschiderea de noi piete si valorificarea optima a ovinelor; demersuri la Comisia Europeana pentru liberalizarea regimului de export al carnii de porc; stabilirea legislatiei necesare unui sistem de ecarisare corespunzator cerintelor UE si evitarea astfel a declansarii actiunii de infringement de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei.
Totodata, in comunicat se mai arata ca de ani de zile Romania nu a reusit sa inregistreze progrese in acest sens. Potrivit legii, adoptarea unei motiuni simple nu implica in mod obligatoriu demiterea unui ministru, o decizie in acest sens este prerogativa exclusiva a primului-ministru.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...