MADR: Stimularea reproductiei la porc si pasare, prioritara pentru stabilizarea productiei de carne

MADR: Stimularea reproductiei la porc si pasare, prioritara pentru stabilizarea productiei de carne


Stadiul de implementare a investitiilor in fermele de reproductie pentru porc si pasare a fost evaluat marti, in cadrul unei sedinte de lucru, conducerea ministerului mentionand cu aceasta ocazie ca este prioritara stimularea reproductiei pentru imbunatatirea nivelului de performanta si sustenabilitate al fermelor de reproductie si a stabilizarii productiei de carne.

Sedinta de lucru referitoare la stadiul de implementare a proiectelor de investitii privind Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie si Programul de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie in sectorul cresterii pasarilor a fost condusa de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, alaturi de care s-au aflat secretarul de stat Ion Gaman, secretarul general Mihai Putintei, directorul general adjunct al Directiei Politici in Zootehnie Tinel Gheorghe si experti din cadrul directiilor tehnice de specialitate ale MADR.

 

Conform unui comunicat al MADR, la intalnire au participat atat reprezentanti din cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene (DAJ), cat si beneficiari ai celor doua programe de sprijin, care au prezentat stadiile de realizare a proiectelor de investitii, precum si dificultatile intampinate pana la acest moment.

 

Ministrul Florin-Ionut Barbu i-a asigurat pe cei prezenti de deschiderea si sustinerea sa si a Ministerului Agriculturi si Dezvoltarii Rurale pentru clarificarea aspectelor tehnice si eliminarea blocajelor care pot interveni in atingerea obiectivelor privind definitivarea finantarilor, in vederea realizarii programelor de sprijin, in conformitate cu cerintele prevazute de legislatie.

 

"Totodata, conducerea MADR a transmis ca este prioritara stimularea reproductiei la porc si pasare pentru imbunatatirea nivelului de performanta si sustenabilitate a fermelor de reproductie si a stabilizarii productiei de carne, precum si pentru cresterea veniturilor crescatorilor de porcine si pasari, asigurarea necesarului de material biologic pentru popularea fermelor, precum si evitarea depopularii mediului rural", se mai mentioneaza in comunicat.

 

Ministrul Florin Barbu a subliniat ca aceste programe sunt extrem de necesare si importante pentru fermieri si a evidentiat faptul ca responsabilii DAJ au un rol deosebit in aplicarea corecta a acestora, principalele lor atributii fiind acordarea de sprijin fermierilor, dar si urmarirea atenta a etapelor de realizare. In acest sens, ministrul a semnalat ca este esential sa existe o buna colaborare intre directiile agricole judetene si beneficiari.

 

Acesta si-a manifestat interesul ca in perioada urmatoare sa efectueze vizite de lucru in teren la obiectivele de investitii pentru a discuta cu beneficiarii, a cunoaste si a observa la fata locului stadiul de executie al proiectelor si a gasi solutii pentru eventualele impedimente care pot aparea in derularea programelor.

 

Potrivit MADR, pana la 31 decembrie 2022 s-au incheiat contractele de finantare, iar in acest moment sunt 42 de beneficiari la reproductie in sectorul avicol si 28 de beneficiari la reproductie suine. Valoarea totala a ajutorului de stat este de peste 420,538 milioanee lei pentru sectorul avicol, iar valoarea totala pentru sectorul suin depaseste 1,071 miliarde lei.



Poti fi interesat si de