MADR: Productii bune si foarte bune la culturile de toamna si primavara

MADR: Productii bune si foarte bune la culturile de toamna si primavara


Productia de porumb boabe obtinuta de pe 1,529 milioane hectare - aproape 60% din suprafata insamantata in primavara - a depasit 8,4 milioane de tone, in timp ce recolta de floarea-soarelui totalizeaza 2,97 milioane de tone de pe 97% din suprafata recoltata, respectiv 1,21 milioane hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Datele operative privind situatia recoltarilor la principalele culturi de primavara au fost transmise de catre Directiile pentru Agricultura Judetene si centralizate la nivelul MADR pana la data de 20 octombrie 2021, campania de recoltare fiind inca in derulare.

 

De asemenea, la soia s-au recoltat 93.776 hectare pana la data mentionata (62,92% din suprafata insamantata), cu o productie totala de peste 219.200 tone, iar la sfecla de zahar s-au recoltat 8.340 hectare (38,51% din suprafata insamantata), productia fiind de peste 367.730 tone. In ceea ce priveste cartoful de toamna, campania de recoltare este aproape de final, respectiv 123.850 hectare (96,44% din suprafata insamantata) si o productie de peste 1,984 milioane tone.

 

"Anul agricol 2020-2021 evidentiaza in sectorul vegetal rezultate foarte bune si bune in ceea ce priveste productiile medii si totale atat la culturile de toamna, cat si la culturile de primavara. La principalele culturi de toamna atat productia totala obtinuta la aceasta data cat si productia medie realizata au valorile cele mai ridicate din ultimii 10 ani", sustin reprezentantii Ministerului Agriculturii.

 

Astfel, la grau s-a obtinut productie totala de peste 11,445 milioane tone si un randament de 5.316 kg/ha, iar la orz, peste 1,885 milioane tone si o medie de 5.599 kg/ha. Si la orzoaica si rapita, productia medie realizata este cea mai ridicata din ultimii 10 ani, respectiv 5.220 kg/ha si 3.022 kg/ha.

 

Potrivit sursei citate, productia totala, in special la cereale si oleaginoase, indica valori care depasesc necesarul de consum intern, ceea ce asigura un potential stoc, disponibil si pentru operatiuni comerciale.

 

"Avand in vedere evolutiile favorabile ale preturilor pe burse, produsele romanesti beneficiaza de indicatori pozitivi pe pietele mondiale, iar aceste evolutii sunt favorabile atat producatorilor agricoli autohtoni, precum si operatorilor economici din sectoarele de procesare - depozitare - comercializare", arata oficialii MADR.

 

Agricultura din Romania are insa nevoie de investitii semnificative in anii urmatori in depozitare si unitati de procesare atat pentru sectorul vegetal cat si in zootehnie, in cercetare si inovare, in noile tehnologii si modele de productie care sa permita utilizarea durabila a resurselor si adoptarea de solutii digitale.

 

"Este necesar ca sectorul agricol din Romania sa intre in era digitala, intr-un efort de a raspunde nevoilor de nutritie in crestere la nivel mondial si pentru a raspunde provocarilor climatice.

 

Importanta acestor tehnologii rezida in faptul ca ii ajuta pe fermieri sa produca mai mult cu mai putine resurse, insa pot contribui, de asemenea, si la combaterea schimbarilor climatice prin furnizarea de produse de calitate cu impact minim asupra mediului", mai spun reprezentantii Ministerului Agriculturii.

 

De asemenea, pe langa avantajele economice - profitabilitate si competitivitate – agricultura de precizie contribuie la indeplinirea unor obiective ale Politicii Agricole Comune 2021-2027, cel putin la nivelul ambitiei din "noua arhitectura verde" si ale strategiei "Farm to Fork", cum ar fi: reducerea pesticidelor; managementul nutrientilor; reducerea consumului de antibiotic; reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera; cresterea suprafetelor pentru agricultura ecologica.

 

"Toate aceste obiective ale noii Politicii Agricole Comune 2021-2027 au fost asumate si de Romania si trebuie implementate printr-o strategie coerenta la nivel national", au mai transmis oficialii de la Agricultura.

 

Seceta extrema cu care s-a confruntat in Romania in 2020, una dintre cele mai grave din ultimii 50 de ani, a redus la jumatate productia vegetala. Astfel, productia totala de cereale boabe a scazut anul trecut la putin peste 17 milioane de tone, fata de 30,41 milioane de tone in 2019.

 

Potrivit datelor MADR, recolta de porumb boabe a inregistrat un recul de circa 45% in 2020, totalizand 9,63 de milioane de tone, comparativ cu cele 17,43 milioane de tone obtinute in 2019. Romania a obtinut doar 6,4 milioane de tone de grau anul trecut, in timp ce in 2019 a recoltat 10,29 milioane de tone, iar la floarea soarelui recolta a fost de 2,07 milioane de tone, fata de 3,57 milioane de tone in 2019.



Poti fi interesat si de