MADR: Peste 7 milioane de euro pentru imbunatatirea calitatii produselor din agricultura ecologica in 2014

MADR: Peste 7 milioane de euro pentru imbunatatirea calitatii produselor din agricultura ecologica in 2014


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va aloca peste 7 milioane de euro, in 2014, pentru imbunatatirea calitatii produselor din agricultura ecologica, iar termenul limita pana cand fermierii vor putea depune cererile privind acordarea ajutorului specific se va prelungi pana la data de 28 noiembrie 2014, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

madr-euro1Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va aloca peste 7 milioane de euro, in 2014, pentru imbunatatirea calitatii produselor din agricultura ecologica, iar termenul limita pana cand fermierii vor putea depune cererile privind acordarea ajutorului specific se va prelungi pana la data de 28 noiembrie 2014, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.


"Valoarea ajutorului financiar specific se calculeaza in lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrala Europeana la ultima cotatie a lunii septembrie, care este publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru un plafon total maxim alocat pentru platile anuale suplimentare in anul 2014 de 7.098.000 euro", prevede proiectul care modifica Hotararea Guvernului nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din 5 august 2010.

De asemenea, perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului specific incepe de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari si este valabila pana la 28 noiembrie 2014. Initial, termenul limita de depunerea dosarelor pentru obtinerea subventiilor era 15 octombrie 2014.

Plafonul total maxim alocat pentru platile anuale suplimentare in anul 2014 este de 7,098 milioane de euro, din care in productia vegetala 5,798 milioane euro, iar in cea animaliera 1,3 milioane euro.

Potrivit proiectului de act normativ, beneficiarii acestui sprijin trebuie sa solicite organismelor de inspectie si certificare eliberarea, pana la data de 5 decembrie 2014, a documentului justificativ, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 834/2007, respectiv certificatul de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei, in care sa se mentioneze statutul exploatatiei in conversie anul 1, anul 2, anul 3, cultura, suprafata, numarul de animale, numarul de familii de albine. Anterior, beneficiarii aveau obligatia de a solicita organismelor de inspectie eliberarea certificatului, pana la data de 15 august a fiecarui an.

Controlul la fata locului se efectueaza incepand cu data de 6 ianuarie 2015, conform manualului de proceduri elaborat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Potrivit datelor APIA, suma platita unui numar de 10.269 beneficiari pentru ajutorul specific privind imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica (conversie), pana la 30 iunie 2014, a fost de aproape 18 milioane de lei.

Fermierii care vor sa se inregistreze ca operatori in agricultura ecologica in anul 2014 o mai pot face pana la data limita de 29 august a.c., iar ulterior, numai daca sunt inregistrati, vor putea depune cereri pentru obtinerea sprijinului financiar prevazut in aceste proiect de act normativ si care ar putea ajunge la peste 600 de euro in anul 2015.

Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si un numar de 15.000 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013. Romania exporta 80% din productie, in special materie prima si foarte putine produse procesate, potrivit Agerpres.



Poti fi interesat si de