MADR: Interes major pentru investitiile in procesare. Solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

MADR: Interes major pentru investitiile in procesare. Solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro


Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 - 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse online pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada, informeaza Ministerul Agriculturii, printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, solicitarile depuse de procesatori depasesc un miliard de euro. Procesatorii au depus 428 cereri de finantare, care insumeaza 1,13 miliarde de euro, in sesiunea deschisa pentru DR-22, 20 decembrie 2023 - 5 februarie 2024.

 

'Ma bucura interesul foarte mare al procesatorilor pentru aceasta masura din Planul Strategic. Romania are nevoie de procesare, am spus-o de fiecare data si o voi repeta cu orice ocazie. In cadrul interventiei DR-22, valoarea finantarii acordate poate ajunge la 10 milioane de euro pentru fiecare proiect de infiintare a unitatilor de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morarit, ulei si nutreturi combinate. Faptul ca succesul Programului INVESTALIM este dublat de interesul manifestat de procesatori pentru aceasta masura de investitii ne arata ca suntem pe drumul corect in ceea ce priveste sprijinirea productiei romanesti', a declarat ministrul Agriculturii, Florin-Ionut Barbu.

 

Tot prin DR-22 se finanteaza cu pana la 7 milioane de euro/proiect de infiintare alte investitii decat cele mentionate anterior si cu pana la 3 milioane de euro/proiect de investitii de modernizare a unitatilor de procesare. Finantarea nerambursabila este de maximum 65% din totalul cheltuielilor eligibile ale unui proiect.

 

Proiectele de investitii depuse pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (www.afir.ro) in aceasta sesiune propun pentru finantare constructia si dotarea unitatilor de conditionare, depozitare si procesare, investitii in infrastructura interna si in utilitati, dar si cheltuieli pentru asigurarea respectarii conditiilor de igiena si a fluxului tehnologic, cheltuieli aferente marketingului produselor obtinute (echipamente pentru etichetarea, ambalarea produselor), cheltuieli aferente comercializarii produselor.  



Poti fi interesat si de