MADR: Brexitul va afecta sectorul agroalimentar din UE
Joi, 24 Decembrie 2020
Joi, 24 Decembrie 2020
"Avand in vedere modificarile iminente care vor surveni de la 1 ianuarie 2021, consideram ca sectorul agroalimentar din UE va fi afectat in orice scenariu al rezultatului negocierilor dintre UE si Marea Britanie. Competitia pe piata Marii Britanii va creste datorita prezentei post-Brexit a celor mai puternici competitori la nivel mondial pe care ii are agricultura romaneaca astazi si ma refer aici la Statele Unite, Brazilia, China, Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelanda, India, Mexic, Coreea de Sud, Turcia, tarile ANDEAN, adica Columbia, Peru, Ecuador, precum si tarile membre ale Commonwealth (producatori renumiti la nivel mondial de produse agroalimentare)", a spus Gheorghe Stefan, la seminarul online "Sectorul agro-alimentar romanesc din perspectiva schimburilor comerciale cu Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2021".
El a afirmat ca, in cadrul procesului de negocieri UE-Marea Britanie, Ministerul Agriculturii a formulat o serie de recomandari specifice pentru mentinerea Marii Britanii ca partener strategic al UE in cadrul cooperarii economice, si implicit al Romaniei, cu asigurarea unor relatii bilaterale de interes comun in domeniile: agricultura, pescuit, comert si investitii.
Potrivit secretarului de stat, in contextul noilor provocari economice la nivel european si international trebuie sa acordam o importanta deosebita oportunitatilor de afaceri in relatia cu Marea Britanie.
"Este foarte important pentru noi toti sa atragem investitii britanice in domeniul agroalimentar din Romania, sa infiintam companii mixte in tara noastra in vederea derularii de activitati antreprenoriale si nu in ultimul rand sa avem acces la noile tehnologii originare din Marea Britanie prin dezvoltarea unor parteneriate benefice ambelor tari. Ministerul Agriculturii este direct interesat in dinamizarea fluxurilor comerciale, tinand cont de viitoarea concurenta pe piata britanica, in special pentru produsele agroalimentare care au ponderea cea mai insemnata in cadrul exporturilor romanesti catre Marea Britanie. Printre aceste produse se regasesc carne de pasare, vinuri, cereale, preparate si conserve din legume si carne, produse de brutarie si patiserie", a spus Gheorghe Stefan.
El a mentionat ca, in prezent, balanta comerciala pe relatia cu Marea Britanie este pozitiva. Operatorii economici din tara noastra exporta o gama diversificata de produse agroalimentare, in principal produse cu o valoare adaugata ridicata. Excedentul comercial al Romaniei, in anul 2019 a fost de 109,9 milioane euro si de 102,6 milioane de euro in primele 8 luni ale anului 2020.
"Pe perioada negocierilor dintre UE si Regatul Unit, Ministerul Agriculturii a desfasurat un proces amplu de consultare publica cu principalele asociatii, organizatii si federatii din agricultura, industria alimentara si pescuit pentru definitivarea pozitiei sectoriale avand in vedere impactul si importanta relatiilor comerciale pe relatia cu Marea Britanie. Pentru toti cei interesati, pagina de internet a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale contine informatii relevante si documente importante legate de procesul Brexit, inclusiv o adresa de e-mail dedicata transmiterii solicitarilor dumneavoastra. Un domeniu de interes pentru operatorii economici din Romania il constituie asigurarea protectiei juridice a drepturilor de proprietate intelectuala in cazul produselor romanesti recunoscute prin sistemele europene de calitate, in principal pentru produsele cu indicatie geografica protejata si denumire de origine protejata. Aici bineinteles vorbim despre vinuri si bauturi spirtoase, fructe si legume, preparate din fructe, produse lactate, preparate din carne, produse de pescuit si acvacultura", a mai spus Gheorghe Stefan.
Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (UK) a parasit Uniunea Europeana (UE) la data de 31 ianuarie 2020, astfel incat, in acest moment, se afla in perioada de tranzitie care se va finaliza la 31 decembrie 2020.
In consecinta, prin parasirea pietei unice UE si a uniunii vamale, noi reglementari vor fi implementate incepand cu data de 1 ianuarie 2021, pe relatia cu Regatul Unit.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...