Luxemburg si Romania, cele mai mari cresteri ale vanzarilor cu amanuntul, in august

Luxemburg si Romania, cele mai mari cresteri ale vanzarilor cu amanuntul, in august


Volumul comertului cu amanuntul a crescut cu 1% in Uniunea Europeana si cu 0,8% in zona euro, in august, comparativ cu perioada similara din 2023, iar Luxemburg si Romania au avut cel mai semnificativ avans, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in august, comparativ cu perioada similara din 2023, s-a inregistrat in Luxemburg (17,3%), Romania (8,9%), Cipru si Croatia (ambele cu 5,7%), iar cele mai semnificative scaderi au fost in Estonia (minus 2,7%), Belgia (minus 1,7%), Danemarca si Irlanda (ambele cu minus 1,6%).

 

In UE, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au ramas stabile, in timp ce vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 1,7%, iar cele de combustibili auto cu 2%.

 

Volumul comertului cu amanuntul s-a majorat cu 0,2% in zona euro si cu 0,3% in Uniunea Europeana, in august, comparativ cu luna precedenta, cand s-a inregistrat un avans de 0,1% in UE si un nivel stabil in zona euro.

 

In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in august, comparativ cu luna precedenta, s-a inregistrat in Luxemburg (5,3%), Cipru (2,2) si Romania (1,6%), cele mai semnificative scaderi fiind in Danemarca (minus 1,5%), Slovacia (minus 1,1%), Bulgaria si Croatia (ambele cu minus 0,7%).

 

In UE, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au crescut cu 0,1%, cele de produse non-alimentare cu 0,3%, iar cele de combustibili auto cu 1%.

 

Conform datelor Institutului National de Statistica, in Romania in august 2024 comparativ cu luna anterioara, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a crescut, pe ansamblu, cu 2,1%, datorita majorarii inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+4,7%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+0,8%) si la vanzarile de produse nealimentare (+0,7%).

 

Potrivit sursei citate, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut, pe ansamblu, in luna august 2024, comparativ cu luna precedenta, cu 1,6%, datorita avansului inregistrat la vanzarile de produse nealimentare (+2,4%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+1,7%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,9%).

 

De asemenea, de la un an la altul (august 2024 vs august 2023), volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 8,1%, datorita cresterii inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+16,9%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+4,4%). In schimb, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 2,5%.

 

In acelasi timp, ca serie ajustata, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a urcat, pe ansamblu, cu 9,2%, datorita cresterii inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+18,3%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+4,3%). In schimb, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 0,8%.



Poti fi interesat si de