Livrarile mondiale de alimente vor fi afectate in 2024 de seceta si restrictii la export
Marti, 09 Ianuarie 2024
Marti, 09 Ianuarie 2024
Dupa mai multi ani de cresteri solide, preturile mondiale la grau, porumb si soia ar urma sa scada in 2023, odata cu diminuarea blocajelor din Marea Neagra si a temerilor referitoare la o recesiune mondiala, chiar daca preturile raman vulnerabile la socuri de aprovizionare si inflatia produselor alimentare, sustin analistii si traderii intervievati de Reuters.
'Situatia pe partea de aprovizionarea cu cereale s-a imbunatatit in 2023 gratie unor recolte mai mari in unele din regiunile mari producatoare. Dar nu am depasit inca zona de pericol', spune Ole Houe, director de servicii de consultanta la firma de brokeraj agricol IKON Commodities din Sydney. 'Avem prognoze referitoare la un fenomen El Nino pana in lunile aprilie-mai, Brazilia va produce mai putin porumb iar China surprinde piata prin achizitii mari de grau si porumb de pe piata internationala', a adaugat Ole Houe.
Fenomenul meteo El Nino, care in acest an a provocat seceta in mari parti din Asia, este prognozat sa continue in prima jumatate a lui 2024, punand in pericol livrarile de orez, ulei de palmier si alte produse agricole pentru unii din cei mai mari exportatori si importatori mondiali de produse agricole.
Traderii si oficialii se asteapta ca productia de orez in Asia sa se reduca la jumatate in 2024 pe masura ce seceta este posibil sa afecteze randamentul culturilor. Aceasta in conditiile in care livrarile mondiale de orez au avut deja de suferit in acest an, tot din cauza fenomenului meteo El Nino, astfel ca India, cel mai mare exportator mondial, a fost nevoita sa restrictioneze exporturile. In timp ce cotatiile la alte cereale au scazut in acest an, preturile la orez au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.
La grau, fermierii din Australia, al doilea mare exportator mondial, vor incepe in luna aprilie insamantarile intr-un sol uscat, dupa mai multe luni de caldura intensa care a redus randamentele la culturile din acest an si a pus punct unui sir de trei recolte record. Aceasta este posibil sa ii faca pe cumparatori, inclusiv China si Indonezia, sa doreasca sa cumpere cantitati mari de grau de la alti exportatori din America de Nord, Europa si regiunea Marii Negre.
'Situatia la aprovizionarea cu grau in anul agricol 2023/24 este posibil sa se deterioreze comparativ cu sezonul anterior. Motivul este acela ca exporturile din partea unor mari tari producatoare este posibil sa fie semnificativ mai mici', sustin analistii de la Commerzbank.
O posibila veste buna pentru aprovizionarea cu cereale este acea ca productia de porumb, grau si soia in America de Sud ar urma sa se imbunatateasca in 2024, chiar daca evolutiile meteo imprevizibile din Brazilia ridica unele semne de intrebare. In Argentina, precipitatiile abundente este posibil sa majoreze productiile de soia boabe, porumb si grau in unul din cele mai mari exportatori mondiali de cereale. Potrivit bursei de cereale Rosario, 95% din culturile de porumb si 75% din culturile de soia sunt intr-o situatie excelenta, gratie ploilor care au cazut in ultimele doua luni in regiunea Pampas.
Productia mondiala de ulei de palmier ar putea sa scada si ea anul viitor din cauza fenomenului El Nino, ceea ce va sustine preturile la uleiul de gatit, care au scazut cu peste 10% in 2023. Diminuarea productiei de ulei de palmier vine in contextul asteptarilor referitoare la o cerere mai mare pentru motorina bio si ulei de gatit. 'Vedem mai multe riscuri pentru o crestere a preturilor decat pentru o scadere', sustin analistii de la CoBank, una din cele mai importante banci pentru sectorul agricol american.
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...