Listeria, depistata la doua unitati de procesare a pestelui

Listeria, depistata la doua unitati de procesare a pestelui


Inspectorii sanitari veterinari au decis suspendarea liniei de productie file de somon afumat in cazul a doua unitati de procesare a pestelui unde a fost depistata prezenta bacteriei Listeria monocytogenes iar pana in prezent au fost distruse 99,77 kilograme de produse din loturile unde a fost descoperita bacteria, precizeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) intr-un comunicat.

Rezultatele buletinelor de analize, emise incepand cu data de luni, 11 februarie, au indicat prezenta bacteriei Listeria monocytogenes in probele de produs finit "file somon afumat", provenite de la doua unitati de procesare a pestelui.

 

In acest context, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unitatile respective, unde, in urma controlului efectuat, a fost dispusa masura suspendarii activitatii liniei de productie 'file somon afumat' si retinerea oficiala a unei cantitati de 134 de kg de produse. De asemenea, au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 42.000 de lei.

 

"De la inceputul acestei saptamani, cand a fost declansata actiunea de control, si pana la aceasta data, au fost retrase de la comercializare 96,77 de kg de produse din loturile unde a fost depistata prezenta bacteriei Listeria monocytogenes, produse care au fost distruse. Actiunile de retragere si de rechemare ale produsului 'file somon afumat', provenit de la cele doua unitati de prelucrare a pestelui, sunt in derulare si se desfasoara sub supravegherea inspectorilor ANSVSA. Controalele ANSVSA cu aceasta tematica, continua", precizeaza institutia in comunicatul citat.

 

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus realizarea unor controale tematice ca urmare a unor incidente alimentare repetate din ultima perioada, generate de prezenta bacteriei Listeria monocytogenes in produsele de file de somon afumat.

 

In cadrul acestor verificari, s-au prelevat atat probe din diferite loturi din produse finite de acest tip, cat si probe de sanitatie din zonele de productie si ambalare a produsului finit procesat, probe care au fost trimise catre laboratoare pentru a fi analizate.



Poti fi interesat si de