Legea supermarketurilor a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis

Legea supermarketurilor a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis


La mai bine de o luna de la aprobarea modificarii Legii 321 in Camera Deputatilor, for decizional, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat documentul prin care marile lanturi de magazine sunt obligate sa aiba la raft 51% produse romanesti.

lege 321La mai bine de o luna de la aprobarea modificarii Legii 321 in Camera Deputatilor, for decizional, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat documentul prin care marile lanturi de magazine sunt obligate sa aiba la raft 51% produse romanesti.

Producatorii romani spera ca promulgarea Legii 321 va duce la echilibrarea balantei si ca vor avea o sansa sa reziste pe piata, gratie faptului ca romanii vor gasi mai multe produse locale in supermarketuri, produse de o calitate superioara celor din import.

Legea a fost contestata de catre Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania inca de la inceput. Dupa promulgarea acesteia, George Badescu, directorul executiv al acestei organizatii, a declarat la Digi 24 ca legea este ambigua si neclara. Noi ne-am opus acestei legi pentru ca nu are un beneficiu real pentru producatorii romani. In plus, aceasta lege uita de cel mai important factor al comertului consumatorul, care nu va mai avea libertatea de a alege. Mai mult decat atat, legea ii va obliga pe anumiti comercianti sa isi inchida afacerea. Probabil in prima instanta mai multi comercianti vor incerca sa se adapteze, dar vor fi si comercianti care isi vor inchide activitatea, a avertizat George Badescu.

Drept replica, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a reamintit ca la nivel european se doreste protejarea producatorului agricol. Chiar presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat ca va face un grup de lucru care sa analizeze relatia producator-procesator-comerciant. S-a demonstrat in ultimii ani ca volatilitatea foarte mare a preturilor a fost suportata de producatorul agricol. Este imperios necesar sa existe un echilibru intre toti operatorii de pe lantul alimentar. Se doreste ca riscul sa fie distribuit egal pe tot lantul alimentar, a punctat Achim Irimescu.

Potrivit proiectului de lege, lantul scurt de aprovizionare este un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti.

Presedintele Comisiei pentru agricultura, Nini Sapunaru, preciza ca proiectul de lege stabileste ca pe etichetele produselor din carne proaspata trebuie trecuta tara de provenienta a carnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din Romania continut de acestea.

Prin noua lege, comerciantii persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare. Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei. Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin Hotarare de Guvern.



Poti fi interesat si de