La ce sa fim atenti cand cumparam alimente pentru masa de Craciun
Luni, 19 Decembrie 2022
Luni, 19 Decembrie 2022
"Acordati o atentie deosebita la achizitia produselor alimentare, in special in cazul ofertelor promotionale! Luna decembrie este luna in care vanzarile cresc substantial. Iata cateva sfaturi pe care sa le urmati in goana dupa cumparaturile pentru masa de Craciun si Revelion. In primul rand, consumatorii trebuie sa acorde o atentie deosebita la achizitia produselor alimentare, avand in vedere ca unii operatori economici vor "profita" de aceasta perioada pentru a-si vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora", a scris Anghel, pe pagina sa de Facebook.
Acesta sfatuieste consumatorii sa verifice cu atentie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare si sa le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea si, mai ales, siguranta.
Potrivit reprezentantului ANPC, achizitionarea carnii si a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate si autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete) iar produsele trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. Carnea trebuie sa prezinte la suprafata o pelicula uscata, de culoare roz pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata cat si in sectiune, iar mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat. Carnea achizitionata sub forma refrigerata se va transporta, in conditii igienice, cat mai repede la domiciliu si se va depozita la frigider.
"Evitati cumpararea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din «portbagajele masinilor», chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea", a precizat sursa citata.
Totodata, consumatorii trebuie sa verifice concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa.
In cazul produselor congelate, trebuie verificat termenul de valabilitate astfel incat acesta sa nu fie foarte apropiat de ziua cumpararii, mai ales daca produsele vor fi depozitate in gospodarie pentru o perioada mai lunga. La cumpararea produselor congelate, ca in cazul oricaror produse, este foarte important ca ambalajul sa nu fie deteriorat.
"Cititi eticheta de ingrediente. Desi produsele congelate contin rareori alte ingrediente decat produsul congelat, procesul de congelare fiind suficient pentru conservarea produselor in cele mai bune conditii, fara a fi nevoie de aditivi. Produsele congelate sunt, astfel, o alegere foarte buna pentru perioada sarbatorilor, cand drumurile la cumparaturi se raresc", a mai precizat Paul Anghel.
In ceea ce priveste laptele si produsele lactate, consumatorii trebuie sa fie atenti la modul de prezentare a ambalajului iar in cazul in care acesta este bombat inseamna ca a inceput procesul de fermentare si produsul nu mai este propriu consumului uman.
De asemenea, trebuie acordata atentie deosebita conditiilor de depozitare atat in magazinul de desfacere cat si la domiciliu.
"Consumatorii trebuie sa solicite vanzatorilor informatii suplimentare cu privire la natura produselor pe care doresc sa le cumpere, intrucat exista cazuri in care comerciantii expun la vanzare, in acelasi spatiu inlocuitori de produse lactate alaturi de produse lactate. In conditiile in care modul de prezentare (forma de calup, dimensiuni, aspect, culoare) si chiar de etichetare sunt asemanatoare, diferentierea este ingreunata, motiv pentru care este absolut necesar sa solicite informatii suplimentare din partea comerciantului", a mai aratat reprezentatul ANPC.
Achizitionarea produselor de patiserie se va realiza numai din locuri autorizate, unde spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute. Personalul care comercializeaza produse de patiserie trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara, respectiv halat de protectie si boneta, iar manipularea produselor sa se faca cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta.
"Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adapost de praf si de muste, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor sa aleaga produsele cu mana. Pentru produsele de patiserie preambalate data durabilitatii minimale este stabilita de producator si se va inscriptiona pe eticheta/ ambalaj", a mai scris Angel.
Etichetele ciocolatei si ale produselor din ciocolata trebuie sa contina urmatoarele informatii: denumirea produsului, numele si adresa producatorului sau ale ambalatorului, sau ale distribuitorului.
In cazul produselor din import, se vor inscrie numele si adresa importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania, data durabilitatii minimale, cantitatea neta si conditiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie sa fie insotite de etichete cu elementele de identificare si informare in limba romana. Pentru ciocolata si produse din ciocolata se mentioneaza in mod obligatoriu continutul de cacao substanta uscata, exprimat in procente. In cazul produselor din ciocolata turnate si goale in interior, aceasta indicatie poate fi inlocuita cu continutul net minim. O mentiune privind adaosul de cafea sau bauturi spirtoase, atunci cand acesta depaseste 1% din masa produsului.
Ciocolata proaspata trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, nestratificata si fara pete, sa fie onctuoasa, casanta la rupere fara senzatie de rugozitate la masticare, culoare si gust specific, iar drajeurile trebuie sa aiba suprafata neteda, lucioasa, uscata si nelipicioasa.
Achizitionarea produselor se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitata cumpararea de la vanzatori ambulanti, chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic.
In ceea ce priveste comercializarea vinurilor si a bauturilor alcoolice, continutul etichetei trebuie sa cuprinda: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea si adresa producatorului sau a importatorului, sau a imbuteliatorului, volumul net, concentratia alcoolica, o informatie privind lotul, data durabilitatii minimale pentru bauturile alcoolice cu concentratia alcoolica mai mica de 10% vol.
Pentru vinuri, eticheta trebuie sa mai contina urmatoarele informatii: categoria de calitate, indicatia geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de calitate superioara, tipul vinului, functie de continutul de zaharuri.
"Consumatorul trebuie sa verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea sa fie corespunzatoare sortimentului, limpede, fara depuneri sau impuritati in suspensie. La intoarcerea buteliei cu dopul in jos, continutul nu trebuie sa se tulbure sau sa prezinte impuritati sau scurgeri", a mai aratat Paul Anghel pe reteaua de socializare.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...