Kim Østergaard, Premium Porc: „Planuim investitii de 15 milioane de euro pentru modernizarea mai multor ferme de porci”

Kim Østergaard, Premium Porc: „Planuim investitii de 15 milioane de euro pentru modernizarea mai multor ferme de porci”


Dupa patru ani in care a inregistrat pierderi de zeci de milioane de euro si a sacrificat peste 250.000 de animale din cauza pestei porcine africane, Premium Porc, unul dintre cei mai mari producatori de carne de porc din Romania, a reusit sa se redreseze si anunta investitii consistente in modernizarea mai multor ferme de porci.

Grupul a avut in 2023 afaceri de aprox. 67 milioane euro, in crestere cu 28% fata de anul precedent, iar estimarile pentru 2024 sunt pozitive, cu o crestere usoara a cifrei de afaceri si o rata similara a profitabilitatii, spune Kim Østergaard, General Manager al Premium Porc Group Romania.

 

prem3

 

In ce proiecte ati investit in ultimul an si ce alte investitii ati bugetat pentru dezvoltarea business-ului? La ce suma se ajunge cu repopularea fermelor?

In ultima perioada, ne-am concentrat pe redeschiderea fermelor care au fost inchise din cauza pestei porcine africane si pe valorificarea tuturor capacitatilor de productie. Eforturile noastre s-au indreptat in aceasta directie pentru a restabili capacitatea normala de productie cat mai rapid posibil.

 

In cadrul procesului de redeschidere a fermelor, am realizat investitii semnificative pentru a consolida protocoalele de biosecuritate si pentru a imbunatati infrastructura si facilitatile fermei, avand ca obiectiv cresterea productivitatii. De asemenea, pentru fermele de reproductie afectate, am achizitionat stocul initial de animale pentru reproductie, bazat pe genetica de inalta performanta provenita din Danemarca.

 

Anul acesta, eforturile noastre s-au indreptat spre repopularea celei mai recente ferme afectate de PPA, o ferma cu circuit complet (reproductie, crestere si ingrasare). Investitia totala pentru repopulare, achizitia stocului de reproductie si costurile de incepere si operare a fermei pana cand porcii vor ajunge pe piata in martie 2025, este estimata la aproximativ 6 milioane de euro.  

 

Avand in vedere riscul de PPA, suntem in cautarea permanenta de solutii pentru protejarea fermelor noastre. In acest context, anul acesta am initiat un proiect-pilot intr-una dintre fermele noastre, care consta in reconfigurarea completa a zonei de pre-filtru si filtru de intrare prin construirea unui bazin de trecere dotat cu un sistem ultra-modern de filtrare a apei. De asemenea, am refacut zonele de dus si vestiare. Scopul acestui proiect este de a spori nivelul de biosecuritate, dar si de a asigura un mediu confortabil colegilor care isi desfasoara activitatea in ferme. Conform informatiilor noastre, acest proiect este unic in Romania. Am avut de asemenea vizitatori din mai multe tari europene, interesati sa vada proiectul pentru a-l implementa si in fermele lor.

 

De la an la an, modificarile climatice si temperaturile in crestere pe durata verii au un mare impact asupra fermelor si rezultatelor de productie - in acest sens, trebuie sa gasim solutii. In ultimul an, am investit in modernizarea sistemelor de ventilatie si racire din ferme, pentru a spori eficienta energetica si a ne adapta mai bine conditiilor climatice din Romania, in special pe timpul verii. Cautam, de asemenea, solutii si finantare pentru investitii in zona de eficienta energetica, in vederea implementarii de proiecte de utilizare a energiei regenerabile produsa de panouri fotovoltaice pentru majoritatea unitatilor noastre de productie.

 

De asemenea, am implementat imbunatatiri in procesul de productie a furajelor in cadrul FNC-ului, pentru a garanta cea mai buna calitate a hranei destinate animalelor noastre.

Planuim investitii in proiecte de modernizare a unora dintre ferme de aprox. 15 milioane de euro, proiecte finantabile prin PNS 2023 – 2027, masurile DR 20 si DR 22. Speram sa avem aceste proiecte aprobate in curand si sa putem demara lucrarile de modernizare chiar anul acesta la unele dintre ele. 

 

prem2_1

 

Ati declarat, anul trecut, ca evolutia pretului la carnea de porc a contribuit la revenirea business-ului pe profit. Care este situatia in acest moment in sectorul carnii de porc?

In activitatea de productie a porcinelor, costul de achizitie a cerealelor si a altor materii prime pentru productia furajului reprezinta peste 60% din costul total. In general, pretul carnii de porc este influentat de pretul materiilor prime, in special cereale, costul utilitatilor necesare (energie electrica, gaz, alti combustibili), cheltuieli salariale si altele, cu o pondere mai mica. De asemenea, un alt element important il reprezinta si dinamica cerere-oferta, mai ales in conditiile in care 70-80% din consum este acoperit de importuri.

 

Pretul carnii de porc in 2023 a avut evolutii oscilante, insa, intr-adevar, a fost un an favorabil pentru noi - un an in care mare parte din dezechilibrele anilor precedenti s-au corectat. In acest context, am reusit sa acoperim pierderile generate de neutilizarea tuturor capacitatilor de productie din cadrul grupului pe durata anului 2023. Desi 2024 a debutat cu un nivel stabil al pretului, a urmat o scadere brusca in primavara a pretului de vanzare pentru producatori, iar pe durata verii cresterile de pret prognozate nu s-au materializat. 

 

In momentul de fata, situatia pretului este stabila, cu o usoara tendinta de scadere. Ne asteptam ca in perioada urmatoare, odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, sa apara o crestere a pretului.   

 

Cate ferme detine Premium Porc in prezent si care este capacitatea totala de productie a companiei?

Premium Porc are 10 ferme in 6 judete, avand o capacitate totala de productie anuala de aproape 600.000 porci pentru abatorizare, la o capacitate proiectata pentru efectivul matca de aprox. 17.000 scroafe. Compania detine si o statie de vieri, de ultima generatie, pentru productia de semen, utilizat ulterior in fermele de reproductie. In cadrul grupului, avem mai multe tipuri de ferme: ferme cu circuit complet (reproductie, crestere si ingrasare), ferme de reproductie (reproductie si fatari) si ferme de crestere si ingrasare.   

 

Cum a aratat business-ul in termeni de performanta financiara, in 2023?

Premium Porc Group a incheiat anul financiar 2023 cu o cifra de afaceri de aprox. 67 milioane euro, in crestere cu 28% fata de anul precedent. In ciuda contextului de pesta porcina africana, am reusit sa inregistram profit dupa o perioada lunga de timp.

Pentru anul 2024, estimam o crestere usoara a cifrei de afaceri fata de anul trecut, cu o rata similara a profitabilitatii. 

 

Interviul integral cu Kim Østergaard, General Manager al Premium Porc Group Romania, despre redresarea business-ului, dinamica pietei si solutiile eficiente pentru revitalizarea sectorului de crestere a porcilor la nivel national, se regaseste in editia nr. 97 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de