Jurconi(Pro Agro): Fiscalitatea redusa la carne ar redresa piata carnii

Jurconi(Pro Agro): Fiscalitatea redusa la carne ar redresa piata carnii


Reducerea TVA la carne si produse din carne la un nivel de 5% ar avea un impact asupra evaziunii fiscale de 10 ori mai mare decat in orice alt domeniu din industria agroalimentara, a declarat, marti, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alex Jurconi.

jurconi1Reducerea TVA la carne si produse din carne la un nivel de 5% ar avea un impact asupra evaziunii fiscale de 10 ori mai mare decat in orice alt domeniu din industria agroalimentara, a declarat, marti, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alex Jurconi.


"Din calculele pe care le detinem acum impactul ar fi de cel putin 10 ori mai mare daca am vorbi despre masura de fiscalitate redusa, in speta TVA redusa la 5% la carne si produse la carne. Noi nu dorim sa facem masuri de cosmetizare fiscala in industrie. (...) Noi vrem masuri in profunzime, care sa redreseze atat piata concurentiala a carnii cat si buzunarul cetateanului si nu in ultima instanta si bugetul statului din care toti ne alimentam si traim", a spus Jurconi.

Desi masura va avea pe termen scurt un impact important asupra incasarilor bugetare, Jurconi afirma ca statul are rezerve substantiale pentru a putea angaja resurse financiare inclusiv de pe piata externa, dar ar putea recurge si la varianta imprumutului de la populatie, prin emiterea unor obligatiuni, asa cum s-a procedat in cazul Ateneului Roman.

"Inteleg retinerea guvernantilor de a aplica aceasta masura pentru ca, in termen foarte scurt, de cateva luni de zile, impactul asupra incasarilor bugetare poate fi important, insa avem o rezerva substantiala pentru a putea angaja in continuare resurse, inclusiv externe, astfel incat pe termen scurt sau mediu, statul roman sa poate capabiliza bugetului statului cu sumele care dispar din neincasarea TVA la carne si produse din carne pe o perioada scurta. Imediat dupa acesta poate sa aiba loc o crestere rapida a incasarilor datorata scoaterii la suprafata a economiei negre si a cresterii consumului. Am spus de multe ori: creati obligatiuni pentru poporul roman, dati drumul la obligatiuni. La fel cum s-a facut cu Ateneul Roman: "Dati un leu pentru Ateneu", care a ramas in mijlocul Bucurestiului. Iar asta este mancarea noastra si a copiilor nostri. Eu si multi altii ca mine ar cumpara obligatiuni emise de statul roman pentru a compensa deficitul bugetar care s-ar crea dupa reducerea TVA, obligatiuni emise pe termen scurt, unul sau trei ani, cu dobanda la nivelul pietei", a explicat presedintele ProAgro.

Desi aceste masuri nu au fost inca propuse oficial autoritatilor, Jurconi considera ca este important ca autoritatile si-au asumat la nivelul discursului politic aceste masuri.

"Nu le-am propus oficial aceste masuri pentru ca nu am ajuns sa le discutam oficial, ori asumarea lor in plan politic este importanta pentru ca acum putem oferi argumente corecte. Consider ca poporul roman poate imprumuta statul cu 50 sau cu 200 de milioane de euro, cu orice suma daca este nevoie. Odata cu asumarea acestui discurs politic, va trebui sa incingem comunicarea cu autoritatile statului, cu Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor, cu Guvernul in ansamblul sau, pentru a avea o evaluare corecta pe care reducerea de TVA la carne ar avea-o. Eu stiu ca ei se aseaza la masa discutiilor intre ei, dar am dori ca sa avem si noi cel putin un loc pentru a prezenta argumentele interne ale industriei", a mai spus Alex Jurconi.

Potrivit datelor furnizate de industria carnii din Romania, statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne si produse din carne, iar Romania se numara printre tarile cu cea mai mare TVA la carne din Europa, numai Danemarca avand un nivel mai mare de TVA, respectiv 25%. Franta, Croatia, Polonia si Cipru au TVA de 5% la alimente, Marea Britanie, Irlanda si Malta 0%, iar restul tarilor din UE inregistrand un nivel intre 6% si 21%.

Asociatiile patronale din industria carnii au lansat in urma cu sase luni o campanie pentru reducerea TVA la carne si preparate din carne, precum si o platforma on-line, www.taietva.ro, prin intermediul careia romanii se vor putea implica direct in sustinerea acestei campanii si vor putea urmari demersurile facute in acest sens.

Valoarea pietei totale de carne, respectiv carne de pui, de porc si preparate, este estimata la 3,2 miliarde de euro, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de