Jumatate dintre romani risipesc aproape 25% din alimente
Joi, 02 August 2018

Joi, 02 August 2018
"Aproximativ 60% dintre consumatorii romani cheltuie circa 30% din venitul lunar pentru asigurarea hranei. Daca privim din punct de vedere financiar, avand in vedere ca cele mai mari pierderi de alimente au loc la nivelul gospodariilor (consumatorilor din mediul urban), in Romania pierderile la nivelul sectorului de consumatori sunt de 2 - 3 ori mai mari comparativ cu alte state europene, unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic (ex.: Franta - 14%, Elvetia - 10%)", precizeaza sursa citata.
In Uniunea Europeana sunt irosite, anual, aproximativ 88 de milioane de tone de alimente (in jur de 20% din totalul alimentelor produse). Conform unui studiu realizat in anul 2013, cei mai mari generatori de deseuri alimentare, exprimate in kilograme pe cap de locuitor, sunt Tarile de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) si Estonia (265 kg), iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia (72 kg), Malta si Romania (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) si Republica Ceha (81 kg).
Incepand cu data de 1 februarie 2019, legea privind diminuarea risipei alimentare (nr. 217/ 2016) va intra in vigoare si, potrivit actului normativ, operatorii economici vor trebui sa fie mai responsabili in vederea diminuarii risipei alimentare prin masuri precum vanzarea la pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale etc.
Pentru a aduce in atentia consumatorilor romani problema risipei alimentare, InfoCons, impreuna cu alte 6 organizatii din Lituania, Bulgaria, Letonia, Estonia, Croatia si Bangladesh implementeaza proiectul co-finantat de Uniunea Europeana "Global learning approach on food waste in non-formal education" (Abordarea globala privind risipa alimentara prin educatie non-formala). Obiectivele proiectului vizeaza cresterea gradului de educare si informare a consumatorilor cu privire la interconexiunile determinate de risipa alimentara, in conditiile in care informarea la nivel mondial cu privire la acest aspect este una foarte scazuta, sensibilizarea grupurilor tinta asupra interdependentei globale si a problemelor de mediu si dezvoltare sociala, promovarea posibilitatilor de evitare a crearii de deseuri alimentare prin prezentarea de modele de consum ce pot fi modificate la nivelul gospodariilor contribuind, la randul lor, la reducerea impactului asupra mediului si a impactului social la nivel global.
La sfarsitul proiectului, mai mult de 2 milioane de cetateni la nivelul UE vor cunoaste si vor aplica aptitudinile dobandite in cadrul acestui proiect cu privire la consumul durabil, intelegand ca un consum de alimente mai bine gestionat poate deschide posibilitati de consum pentru alte categorii de persoane.
Potrivit comunicatului, InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, apolitica, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor - membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.
"Focarul a fost confirmat săptămâna trecută ÅŸi au fost sacrificate deja 18 capete de suine....
Un exemplu este producătorul britanic de carne Cranswick Plc, care recent a anunţat că gama sa de...
"E un succes continuat în judeÅ£ul Bihor din programele anterioare. Ne menÅ£inem pe acelaÅŸi t...