Jumatate dintre romani nu au incredere in etichetele ecologice

Jumatate dintre romani nu au incredere in etichetele ecologice


Jumatate dintre romani nu mai au incredere in etichetele ecologice, suspectand ca multe dintre acestea sunt doar strategii de marketing, releva studiul "Consumatorul Etic din Romania 2025".

Potrivit sursei citate, "greenwashing"-ul, utilizarea excesiva a termenilor "natural" si "bio" si lipsa unor reglementari clare au amplificat aceasta neincredere. In acest context, consumatorii isi doresc mai multa transparenta din partea brandurilor si retailerilor, punand presiune pe companii sa demonstreze autenticitatea produselor lor, se arata in studiul realizat de MKOR.

 

In ciuda scepticismului, interesul pentru sustenabilitate creste, arata sondajul. 43% dintre consumatori iau in calcul impactul ecologic al produse lor atunci cand cumpara, un procent in crestere fata de anii anteriori. Totusi, acest interes nu se reflecta intotdeauna in alegerile de cumparare din cauza pretului ridicat al produselor eco. Mai mult de jumatate dintre romani (53%) spun ca nu isi permit sa cumpere produse etice, ceea ce transforma sustenabilitatea intr-un lux inaccesibil pentru multi.

 

Totodata, 38% dintre romani spun ca nu stiu exact ce inseamna o certificare eco autentica, ceea ce indica, atat o lipsa de informare, cat si o nevoie crescuta de claritate din partea brandurilor. In lipsa unor criterii transparente, consumatorii sunt mai predispusi sa creada ca termenii "natural" si "organic" sunt folositi abuziv pentru a justifica preturi mai mari.

 

"Consumatorii nu mai accepta promisiuni vagi despre sustenabilitate. Vor dovezi clare, acces la informatii detaliate si standarde transparente. Brandurile care nu ofera aceasta claritate risca sa piarda increderea publicului si sa fie percepute ca oportuniste. Pentru ca produsele sustenabile sa fie cu adevarat apreciate, trebuie sa fie insotite de transparenta reala, nu doar de etichete atragatoare", sustine Cori Cimpoca, fondatoarea MKOR.

 

Desi interesul pentru un stil de viata responsabil este in crestere, sustenabilitatea nu este inca un criteriu principal de achizitie pentru majoritatea romanilor. Doar 43% dintre consumatori iau in considerare impactul ecologic al produselor, iar acest procent, desi in crestere cu 5% fata de anul anterior, ramane sub pragul la care ar putea determina o schimbare reala in industrie.

 

Factorii care impiedica un grad de adoptie mai crescut raman preturile crescute, calitatea perceputa si disponibilitatea produselor, ceea ce arata ca, pentru multi romani, sustenabilitatea ramane o preocupare secundara atunci cand vine vorba de bugetul propriu.

 

De asemenea, 29% dintre respondenti spun ca disponibilitatea redusa a produselor eco in magazine ii impiedica sa le cumpere mai des. Produsele sustenabile sunt percepute ca fiind mai greu de gasit, iar in unele cazuri, diferenta dintre produsele conventionale si cele "eco" nu este clar comunicata, ceea ce face ca alegerea sa fie dificila pentru consumatori.

 

In acest context, companiile care vor sa atraga mai multi consumatori responsabili trebuie sa puna un accent mai mare pe educatie, transparenta si accesibilitate.

 

Studiul MKOR Consumatorul Etic din Romania in 2025 a fost realizat pe o mie de respondenti, cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani. Caracteristicile esantionului: reprezentativ lanivel national dupa gen, varsta si distributie geografica. Metoda de cercetare: sondaj de opinie (CAWI).



Poti fi interesat si de