Italia interzice carnea creata in laborator si anunta amenzi pentru producerea si vanzarea ei

Italia interzice carnea creata in laborator si anunta amenzi pentru producerea si vanzarea ei


Guvernul italian interzice producerea, vanzarea si importul de carne sintetica, motivand ca alimentele produse in laborator „nu garanteaza calitatea si bunastarea” consumatorilor si nici nu respecta „cultura si traditia gastronomica” a Italiei.

Daca propunerile din lege vor fi adoptate, atunci incalcarea interdictiei va duce la plata unor amenzi de pana la 60.000 de euro, scrie BBC, citat de digi24.ro.

 

Propunerea legislativa vine ca parte a unui pachet mai larg de masuri in domeniul alimentatiei, precum un decret care interzice folosirea fainii de insecte la pizza sau la paste.

 

Francesco Lollobrigida, ministrul Agriculturii si suveranitatii alimentare de la Roma, a spus ca „produsele de laborator nu garanteaza calitatea, bunastarea si protejarea culturii si traditiei italiene”.

 

Propunerile, aprobate de ministrii cabinetului, marti, urmeaza sa interzica alimentele sintetice produse din celule de de animale, fara sacrificarea acestora, si s-ar aplica inclusiv carnii de peste de laborator, dar si laptelui sintetic. Pana acum, UE nu a autorizat vanzarea carnii sintetice, insa atunci cand o va face, produsele europene de acest fel vor intra in Italia fara ca aceasta sa se poata opune, ca parte a libertatii de miscare de produselor si serviciilor.

 

Asociatiile de fermieri au laudat decizia guvernului. Totusi, o astfel de lege vine ca o lovitura pentru organizatiile care promoveaza bunastarea animalelor si care au subliniat ca aceasta carne produsa in laborator este o solutie pentru protejare mediului si pentru reducerea emisiilor de carbon. Recent, o petitie numita „mancare naturala versus mancare sintetica” a obtinut 500.000 de semnaturi, inclusiv pe cea a prim-ministrului Giorgia Meloni. „Nu putem decat sa sarbatorim impreuna cu fermierii nostri o masura care ii pune pe ei in avangarda, si nu doar in problema apararii excelentei, ci si in cea a apararii consumatorilor”, a declarat Meloni.

 

Organizatia Internationala pentu Protejarea Animalelor asubliniat ca aceasta carne produsa in laborator, derivata din celule animale, este o „alternativa etica” care nu dauneaza bunastarii animalelor, sustenabilitatii de mediu sau sigurantei alimentelor.



Poti fi interesat si de