Italia, al treilea furnizor de produse din carne crud-uscate pentru piata romaneasca

Italia, al treilea furnizor de produse din carne crud-uscate pentru piata romaneasca


Romania este în prezent a 15-a piata de desfacere a produselor agroalimentare italiene la nivel mondial, fiind depasita în Europa Centrala si de Est doar de Polonia si Grecia, potrivit datelor furnizate de ICE - Agentia Italiana pentru Comert Exterior.

În 2023, Romania a importat produse agricole si agroalimentare din Italia de peste 882 de milioane de euro, în crestere cu 14,2% fata de anul precedent, circa 80% dintre acestea fiind produse alimentare prelucrate si bauturi. Principalele produse alimentare italiene importate în Romania în 2023 au fost cele de panificatie si patiserie (111,7 milioane de euro), cafeaua (85,7 milioane euro), branzeturile si lactatele (83,3 milioane euro).

 

"Italia este lider pentru mai multe categorii merceologice importate în Romania, care reprezinta si cele mai cumparate produse italiene la nivel mondial, fiind prima tara furnizoare de rosii conservate (cu o cota de 70,1% din totalul importurilor romanesti de astfel de produse), vinuri (cu o cota de 28,7%), ulei de masline (cota de 40,7%) si paste fainoase (cota de 30,9%). Se situeaza pe locul 2 ca furnizor de cafea (cota de 23,8%) si pe locul 3 ca furnizor pentru produse din carne uscate si conservate (prosciutti, speck, etc. - cota de 16%), branzeturi, lactate (cota de 13,4%) si produse de panificatie si patiserie (cota de 12,1%)", se mentioneaza în analiza ICE.

 

De asemenea, vinurile italiene sunt extrem de populare în Romania, în ultimii 5 ani importurile de spumante (inclusiv Prosecco) din Italia au crescut de 2,6 ori în valoare si de 2,3 ori în cantitate, în timp ce importurile de vinuri linistite îmbuteliate au crescut de 2,3 ori în valoare si de 2,2 ori în cantitate. Din totalul vinurilor italiene importate în 2023, 54% a fost reprezentat de Prosecco si spumante, iar 42% de vinuri linistite îmbuteliate.

 

La randul ei, anul trecut, Romania a exportat catre Italia produse agricole si alimentare în valoare de 952 milioane de euro, în scadere cu 6,2% fata de 2022, Italia fiind prima tara de destinatie a exporturilor romanesti din aceasta categorie (o treime dintre aceste exporturi reprezinta produse alimentare prelucrate si bauturi). Cele mai exportate categorii de produse sunt: cereale, seminte oleaginoase, tutun, grasimi si uleiuri animale si vegetale, carne si subproduse.

 

Potrivit sursei citate, Italia este unul dintre cei mai importanti producatori si exportatori de vinuri la nivel mondial. În 2023, Italia a fost a doua tara producatoare si prima tara exportatoare, cu o productie de aproape o cincime din productia mondiala de vinuri si cu peste 545 de soiuri de vita-de-vie înregistrate (dintre care 350 soiuri rosii autohtone, fiind tara cu cel mai mare numar de astfel de soiuri din întreaga lume), ceea ce demonstreaza bogatul patrimoniu de biodiversitate pe care poate conta Italia si care ofera în întreaga peninsula vinuri locale de cea mai înalta calitate, datorita unei traditii milenare.

 

"Romania este o piata de interes pentru Italia, motiv pentru care aproximativ 25 producatori italieni de top participa weekendul acesta la salonul Gustul Italiei, din cadrul festivalului RO-Wine. La aceasta editie, firmele italiene vor prezenta o selectie diversa si inovatoare de produse, de la vinuri la produse din peste, fructe de mare si produse vegetale în ulei sau sub vid, de la uleiuri de masline extravirgine la snacks-uri si paste fainoase, de la branzeturi la cafea si faina de porumb, atat produse conventionale, cat si ecologice. Totul într-o calatorie de la nordul spre sudul Italiei cu trecerea prin 12 din cele 20 de regiuni italiene: Abruzzo, Apulia, Campania, Friuli Venezia-Giulia, Lombardia, Marche, Piemont, Sardinia, Sicilia, Toscana, Trentino Alto-Adige, Veneto", a declarat Micaela Soldini, director ICE Agentia Italiana de Comert Exterior Bucuresti.

 

În acest weekend, între 24 si 26 mai 2024, ICE - Agentia Italiana pentru Comert Exterior, va organiza a treia editie a salonului Gustul Italiei, în cadrul festivalului international RO-Wine, cu o selectie de savori italiene si vinuri de exceptie din diverse regiuni de renume, de la producatori de top.

 

Ca noutate, la aceasta editie, ICE Agentia Bucuresti va organiza un Masterclass cu titlul "Cum sa recunosti un ulei de masline de calitate", sustinut de Edoardo Nati, expert Unaprol, Consortiul Cultivatorilor de Maslini din Italia care reuneste peste 100.000 de companii si specialisti din filiera uleiului de masline si formator la Fundatia Evoschool (centru de formare, promovare si valorizare culturala a uleiului de masline extravirgin).

 

Editia din acest an a Ro-Wine se va desfasura în incinta Fratelli Studio din Bucuresti. ICE este agentia guvernamentala italiana care sustine promovarea, facilitarea si dezvoltarea schimburilor comerciale între Italia si restul lumii, sprijinind internationalizarea societatilor italiene, îndeosebi a celor mici si mijlocii, si implementarea activitatii acestora pe pietele externe, promovand totodata atragerea investitiilor straine în Italia. Agentia, constituita în 1926, are sediul central la Roma, un birou regional la Milano si dispune de o retea externa alcatuita din 87 de structuri operative în 74 de tari. În Romania, este acreditat ca Sectia Promovare Schimburi a Ambasadei Italiei si colaboreaza în stransa sinergie cu aceasta.



Poti fi interesat si de