Irimescu: Riscul de aparitie a pestei porcine africane in Romania este redus
Luni, 10 Octombrie 2016
Luni, 10 Octombrie 2016
Riscul de aparitie in Romania a pestei porcine africane este redus, atat timp cat Politia de Frontiera, vamesii si autoritatile veterinare isi fac treaba, dar avem o mare problema cu porcii mistreti care pot patrunde pe teritoriul tarii din Republica Moldova si Ucraina dinspre Tisa, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Am speranta ca, atata timp cat Politia de Frontiera, vamesii si autoritatile veterinare sunt la frontiera si confisca tot ce se poate introduce in tara cu risc, nu exista pericol. Avem insa un mare semn de intrebare in ceea ce priveste porcii mistreti, pentru ca acolo lucrurile sunt mai complicate. Avem Tisa care tine la distanta porcul mistret ce ar putea patrunde din Republica Moldova si Ucraina in Romania. Totusi, in zona de uscat exista acest risc si este destul de complicat. Am dispus sa se faca extrageri, impreuna cu vanatorii si medicii veterinari. De asemenea, se monitorizeaza foarte strict zona si se iau teste la toate cadavrele de porci mistreti pentru se verifica daca exista virusi?, a spus ministrul Agriculturii. Intrebat ce masuri ar trebui sa ia autoritatile in cazul in care virusul pestei porcine africane ar ajunge in Romania, Irimescu a mentionat ca animalele afectate vor fi incinerate, iar circulatia porcilor in targurile de profil va interzisa, in totalitate.
Daca, Doamne fereste, ar ajunge virusul pestei porcine africane in Romania, avand in vedere ca nu exista vaccin pentru acesta, ca masuri urgente toti porcii afectati vor fi ucisi si incinerati. In aceasta situatie, in zona respectiva ar trebui sa se deplaseze statii de ecarisare pentru distrugerea cadavrelor cu capacitati foarte mari, de 15-20 de tone pe ora si, sigur, trebuie, cu mare atentie, sa se evite ca virusul sa ajunga in fermele comerciale. Se interzice orice fel de circulatie a porcilor in targurile din zona afectata si aici un rol extrem de important il are Politia si autoritatea veterinara?, a explicat oficialul.
Asociatia Romana a Carnii (ARC) a atras recent atentia asupra aparitiei primelor doua focare de pesta porcina africana notificate de Republica Moldova la Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE).
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...