Iohannis: Romania importa o cantitate considerabila de produse agricole si alimentare

Iohannis: Romania importa o cantitate considerabila de produse agricole si alimentare


Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania are un potential agricol imens, insa a atras atentia ca tara noastra importa o cantitate considerabila de produse agricole si alimentare.

iohannis2Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania are un potential agricol imens, insa a atras atentia ca tara noastra importa o cantitate considerabila de produse agricole si alimentare.
El a subliniat ca agricultura este domeniul din care tara noastra va avea de castigat pe termen lung, daca ar fi valorificat asa cum se cuvine. Avem un potential agricol imens, dar importam o proportie considerabila din produsele agricole si alimentare, a spus Iohannis, la deschiderea Targului Indagra. In opinia sa, agricultura romaneasca se confrunta cu cateva paradoxuri.

Avem cele mai bune mere din lume, dar peste 80% dintre cele pe care le consumam sunt din import. Un sfert din populatia ocupata lucreaza in agricultura, insa doar 4,7% din PIB provine din exploatarea agricola. Avem oameni harnici, cu initiativa, dar ne lipseste infrastructura. Si din cand in cand, dam vina pe vreme sau, dimpotriva, in functie de ea asteptam un an bun in agricultura. Imi doresc ca agricultura romaneasca sa nu mai fie un domeniu al paradoxurilor, ci unul al performantei, a afirmat seful statului. Iohannis a indicat ca este momentul ca aceasta faza a paradoxurilor sa fie depasita si agricultura romaneasca sa fie transformata intr-una competitiva, care nu depinde nici de vreme, nici de alte circumstante si in care investim.
Cand spun investim nu ma refer doar la fonduri, ci si la preocupare constanta si actiune coerenta, transpusa in politici inteligente si stimulative. Romania trebuie sa incurajeze initiativa in agricultura si sa valorifice la maxim fondurile structural, a subliniat el.

Klaus Iohannis a mentionat ca s-au facut pasi spre reabilitarea sistemului de irigatii din Romania, unde peste un miliard de euro va fi alocat in urmatorii ani. El a precizat ca acest proiect va trebui urmat consecvent de orice guvernare.

Dincolo de pasii facuti sau de programele in derulare, putem construi o strategie pe termen lung, clara si eficienta, de dezvoltare a agriculturii, in care sa angrenam resurse intelectuale, specialisti, autoritati, oameni cu experienta practica, cu exemple de succes in domeniu - unii aici de fata, a aratat presedintele. Iohannis a punctat ca agricultura are toate sansele sa devina o sursa de bunastare si crestere economica in Romania, dar ca pentru acest lucru este nevoie de tehnologie noua, de modernizarea infrastructurii rurale, a celei de productie, transport si desfacere, de conectarea agricultorilor cu piata, in toate formele asociative si concurentiale.

Atunci cand exploatatia agricola va inceta sa mai reprezinte doar un mijloc de subzistenta vom putea vorbi de un progres real in mediul rural, a mai afirmat el.

Seful statului a aratat ca este nevoie si de dezvoltarea de industrii conexe, precum cea alimentara sau cea textila, precizand ca Romania ar putea sa se numere printre principalii furnizori europeni de produse alimentare organice, piata care se afla in continua crestere. Iohannis a mentionat si ca pentru dezvoltarea agriculturii este nevoie de o strategie pentru finalizarea cadastrului.

Intr-o economie de piata, proprietatea privata este garantata. Romania are datoria sa rezolve, o data pentru totdeauna, problema regimului de proprietate funciara. Altfel, se amana investitii si se tin la distanta oportunitati, a conchis el.

Dupa deschiderea celei de-a XX-a editii a targului Indagra, presedintele Klaus Iohannis a vizitat mai multe standuri si a degustat produse traditionale. La deschiderea targului au participat si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, presedintele Camerei de Comert a Romaniei, Mihai Daraban, consilierii prezidentiali Cosmin Marinescu si Andrei Muraru.



Poti fi interesat si de