Ioan Gociman, Asociatia Aberdeen Angus Romania: “Crescatorii trebuie sa primeasca pretul corect pentru munca lor”

Ioan Gociman, Asociatia Aberdeen Angus Romania: “Crescatorii trebuie sa primeasca pretul corect pentru munca lor”


In conditii normale de piata, fermierii ar trebui sa primeasca pretul corect pentru munca pe care o depun si nu ar fi necesara acordarea de subventii, sustine Ioan Gociman, Directorul executiv al Asociatiei Aberdeen Angus din Romania.

Membrii asociatiei administreaza peste 120.000 de animale in aproape 1.630 de ferme, reprezentand cel mai numeros septel de bovine Aberdeen Angus din Europa. In plus, asociatia este singura din Romania acreditata pentru conducerea registrului genealogic pentru aceasta rasa, iar fermele au impreuna peste 90% din totalul de capete existente in tara.

 

Productia este prioritara

Administrarea unei ferme de bovine Aberdeen Angus poate fi o afacere profitabila, dar presupune foarte multa atentie, eficienta si calcule precise. Nu este o activitate deloc usoara, mai ales in contextul socio-economic actual. Este o perioada de cumpana, iar bovinele se cresc intr-un caz foarte fericit pe zero, in cele mai multe cazuri, este un business care functioneaza cu pasiune, pe minus.

 

Costurile cu combustibilul, furajele, inputurile, au crescut, dar carcasa se vinde relativ la acelasi pret. Este foarte important ca ferma de ingrasare sa plateasca fermei de reproductie pretul corect pe vitel, care la randul ei sa primesca pretul corect pentru animal, potrivit lui Gociman, care a subliniat ca trebuie sa existe un echilibru in functie de scumpiri si inflatie, pentru ca tot lantul de productie sa se dezvolte.

 

aberdeen 2

 

„Este inechitabil ca retailerul sa impuna anumite taxe de raft, iar procesatorul sa stabileasca preturi exagerate, cand munca cea mai grea a fost dusa de ferma de reproductie si ingrasare. Se poate observa acest decalaj din piata si acest lant al productiei are un efect negativ in special asupra fermelor. Daca exista adaosuri mari doar in zona de procesare si comercializare, am omorat partea cea mai importanta, care este activitatea de productie. Fara productie, cresc importurile, iar apoi ne plangem de adancirea deficitului comercial. Este foarte important sa avem practici comerciale loiale, sa aiba prioritate si sustinere fermierii romani, sa gasim metode si strategii politice pentru a fi alaturi de ambele segmente ale productiei”, explica Ioan Gociman.

 

Fermierii din Romania simt in continuare efectele razboiului din Ucraina, fluctuatiile din piata, tot ce tine de comert neloial si preturi de dumping.

 

„Suntem pe harta productiei de Aberdeen Angus la nivel mondial, fermele contribuie cu sume mari la bugetul de stat, de ce sa nu salvam ce s-a construit? Intr-o piata normala si corecta, fermierii nu ar trebui sa primeasca subventii, si sa isi poata acoperi toate costurile din preturile de vanzari si sa aiba si profitabilitate. Nu se intampla asta, de aceea fermierii au nevoie de o strategie coerenta de subventionare, in acest moment avem mare nevoie de acele compensatii ca urmare a razboiului din Ucraina care au fost acordate doar pentru vaca de lapte. Altfel, este faliment curat!”, adauga oficialul Aberdeen Angus Romania.

 

aberdeen 3

Echipa Asociatiei Aberdeen Angus Romania

 

Articolul complet despre cresterea bovinelor din rasa Aberdeen Angus se regaseste in editia nr. 89 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de