Investitorii si-au pierdut apetitul pentru actiuni vegane, in ultimele 12 luni

Investitorii si-au pierdut apetitul pentru actiuni vegane, in ultimele 12 luni


Investitorii si-au pierdut apetitul pentru asa-numitele 'actiuni vegane' in ultimele 12 luni, in timp ce actiunile producatorilor de carne au avut o evolutie mult mai buna, se arata intr-o analiza a unei platforme de investitii.

'In timp ce lumea marcheaza Ziua Mondiala a Veganilor (1 noiembrie), datele colectate de platforma sociala de investitii eToro arata ca un cos de 10 dintre cele mai mari actiuni vegane si-ar fi vazut valoarea scazand cu 51% in ultimele 12 luni si cu 36% in ultimii doi ani. Un cos echivalent de actiuni ale celor mai renumite companii producatoare de carne ar fi pierdut pentru investitori doar 12% in ultimul an si ar fi castigat 7% in ultimii doi ani, in dolari americani', se mentioneaza intr-un comunicat al platformei eToro.

 

Conform sursei citate, aceasta este o inversare a tendintei observate in anii anteriori, cand pretul actiunilor vegane a crescut vertiginos.

 

'Pe o perioada mai indelungata, cosul vegan ar fi fost in continuare o investitie mai buna decat cosul de carne, cu un randament de 38% fata de -10% pe o perioada de trei ani si de 20% fata de 5% pe o perioada de cinci ani. Acest lucru se datoreaza insa exclusiv cresterii fenomenale a producatorului de bauturi vegane Celsius Holdings, al carui pret al actiunilor a inregistrat un salt de peste 1.500% in cinci ani', sustin autorii cercetarii.

 

Totodata, pe o perioada de cinci ani, niciunul dintre cele doua cosuri nu ar eclipsa randamentele oferite de Nasdaq, care a crescut cu 67%, dar ambele au avut o performanta mult mai buna decat FTSE100 in acest interval de timp, in scadere cu 5%.

 

Datele privind pretul actiunilor au fost obtinute la inchiderea pietei din 26 octombrie 2022, iar performanta indicelui a fost calculata in dolari.

 

Pe langa Celsius Holdings, cosul actiunilor vegane a inclus companii bine cunoscute de inlocuire a carnii si a produselor lactate, precum Beyond Meat si Oatly, care si-au vazut pretul actiunilor prabusindu-se in 2022, la scurt timp dupa ce s-au listat pe Nasdaq.

 

Cosul a fost compus si din marci vegane din alte sectoare, de exemplu, compania de cosmetice ELF Beauty. Cosul cu actiuni din industria carnii a inclus producatori de carne giganti, cum ar fi compania braziliana JBS, cea mai mare companie de procesare a carnii din lume, si producatorul american de carne Tyson Foods.

 

'Multe dintre asa-numitele actiuni vegane au crescut vertiginos in timpul boom-ului tehnologiei si al capitalului de risc din ultimii ani, dar acum se prabusesc pe fondul conditiilor dificile de pe piata, al ratelor ridicate ale dobanzilor si al riscurilor de recesiune. Multe dintre aceste actiuni au avut performante ingrozitoare dupa listari relativ recente, desi succese precum Celsius arata ca exista cu siguranta oportunitati in acest spatiu. In timp ce adoptarea actiunilor vegane continua sa creasca, ceea ce determina tendintele recente, exista si operatori traditionali din domeniul proteinelor si giganti alimentari consacrati care se extind, adaugand noi linii de produse non-carne, valorificandu-si astfel avantajele de scara si de distributie. Performanta actiunilor traditionale din industria carnii a fost lenta si constanta si este probabil ca aceste companii sa beneficieze acum de pe urma consumatorilor care se orienteaza catre surse de proteine mai ieftine, in contextul crizei costului vietii, in timp ce investitorii se orienteaza mai mult catre actiunile de valoare de baza in contextul actual', a afirmat Ben Laidler, strategul pentru piete globale al eToro.

 

Potrivit cercetarii, toate datele privind pretul actiunilor sunt exacte la inchiderea pietei din 26 octombrie 2022, iar performanta in dolari SUA.

 

Datele privind pretul actiunilor au fost preluate de la Refinitiv la inchiderea pietei din 26 octombrie 2022. Performanta cosului Meat and Vegan Basket si tabelul de performanta a pretului actiunilor individuale sunt prezentate in dolari americani in scop de comparatie.

 

Selectia actiunilor din fiecare cos s-a bazat pe cele mai mari actiuni cu capitalizare bursiera listate la nivel global, cu o expunere substantiala a veniturilor fie la proteine animale (carne de vita, pui, porc), fie la tendinte vegane (proteine alternative, bauturi, produse cosmetice, ingrediente).

Ambele cosuri au o pondere egala, cuprinzand 10 actiuni.

 

eToro este o platforma de investitii cu active multiple. Compania a fost fondata in 2007 cu misiunea de a face accesibile pietele globale pentru ca toti cei interesati sa poata tranzactiona si investi intr-un mod simplu si transparent.Poti fi interesat si de