Investitie de peste 14 milioane de lei pentru cresterea intensiva a sturionilor in judetul Calarasi

Investitie de peste 14 milioane de lei pentru cresterea intensiva a sturionilor in judetul Calarasi


Singura unitate de crestere intensiva a sturionilor din Romania realizata pentru obtinerea caviarului apartine unui tanar antreprenor din localitatea Dichiseni, judetul Calarasi, care a reusit sa atraga 6,8 milioane de lei din fondurile Programului Operational pentru Pescuit (POP) 2007-2013 printr-un proiect cu o valoare totala de 14 milioane de lei.

investitie-sturioni1Singura unitate de crestere intensiva a sturionilor din Romania realizata pentru obtinerea caviarului apartine unui tanar antreprenor din localitatea Dichiseni, judetul Calarasi, care a reusit sa atraga 6,8 milioane de lei din fondurile Programului Operational pentru Pescuit (POP) 2007-2013 printr-un proiect cu o valoare totala de 14 milioane de lei.


Desi nu este consumator de peste, Marius Zainea a decis sa investeasca in acest sector fiind fascinat de sturioni, "o specie remarcabila si extrem de rezistenta", de la care se poate folosi totul, de la carne si icre pana la piele si cartilagiu. A demarat investitia in anul 2011 si a finalizat-o in acest an, insa abia peste 5 ani poate spera la prima productie de caviar, undeva la 1.300 de kilograme, dupa ce exemplarele de sturion din specia nisetru siberian vor ajunge la maturitate sexuala.

"Am construit totul de la zero. Era un teren viran aici si am facut indiguire, o hala de productie, utilitati, amenajarea terenurilor, dotari. Tot terenul are 7.650 mp, iar hala 1.940 mp. Avem in hala de productie un sistem recirculant pentru 39 de bazine si credem ca la sfarsitul implementarii proiectului vom realiza o productie de 13 tone de sturioni. Vor fi 5 cicluri de productie, cate un ciclu in fiecare an. Anul acesta, la sfarsitul lunii martie, am facut prima populare cu specia nisetru siberian, iar urmatoarea o incepem anul viitor. La ora actuala avem 6.000 de exemplare de puiet", a precizat Marius Zainea.

Asigurarea cofinantarii proiectelor a reprezentat cea mai mare problema intampinata de beneficiarii POP pe actuala programare financiara si nici in acest caz nu a fost o exceptie.

"Cofinantarea am realizat-o din imprumuturi bancare si a fost foarte greu, incredibil de greu. Singura banca care ne-a dat bani a fost Firenze, dar a durat 8-9 luni pana am luat creditul. La celelalte banci ale noastre au spus ca nu suntem eligibili pentru ca POP nu era eligibil", a explicat Zainea.

Antreprenorul povesteste cum vede afacerea in urmatorii ani. "In primul rand crestem sturionii pana ajung la maturitate sexuala, adica peste 5 ani, pana incep sa produca icre. Deocamdata nu vindem nimic. Se va face sexarea la trei ani, dupa care masculii se vor da catre piata pentru carne, iar femelele se pastreaza. Noi am mers pe o varianta pesimista si anume ca vom avea 60% masculi si speram sa nu depaseasca acest procent. De la sturion se vinde absolut totul, nu exista nicio pierdere, se vinde inclusiv carnea, cartilagiu si pielea. Estimam sa obtinem in anul cinci circa 1.300 de kg de caviar", a completat tanarul antreprenor.

Recunoaste ca in Romania exista o piata de desfacere pentru caviar, desi este foarte greu sa intri in zona restaurantelor.

Exportul de caviar este sansa tanarului antreprenor datorita pretului extrem de competitiv pe care il poate obtine pe piata externa atat la carne cat si la caviar, in conditiile in care in Romania piata neagra pe acest segment ajunge la 90-95%. Pretul minim pentru un kilogram de caviar este de 400 de euro brut, dar poate ajunge si la 3.000 de euro pe kilogram.

"Afara merge mai bine caviarul pentru ca aici este o piata neagra de 90-95%. Este foarte greu sa intri in restaurante pentru ca in Romania caviarul vine din Delta si poata fi vandut la orice pret, si cu 100 de euro pe kilogram. Eu am niste costuri care nu-mi permit sa fac acest lucru. Noi acum avem discutii cu Camera de Comert Suedeza, avem un contract semnat ca sa intram cu caviar pe piata lor, iar carnea sa o vindem pe piata interna. Pretul carnii de sturion variaza de la 6 euro in viu, dar poate ajunge pana la 14 euro pe piata externa", a adaugat Zainea.

Marius Zainea nu s-a oprit aici si a depus alte trei trei proiecte de investitii, tot pe POP, referitoare la instalarea unui sistem de energie regenerabila, o unitate de procesare si un proiect de promovare in valoarea de circa 280.000 fiecare, din care 60% reprezinta banii nerambursabili.

"Vrem sa ne reducem costurile cu energia electrica si in acest sens avem un proiect de circa 280.000 de euro din care 200.000 de euro ajutor nerambursabil pentru instalarea de panouri fotovoltaice. In aceste conditii, vom reusi sa reducem cu 60% costurile cu energia, care sunt in jur de 20.000 de lei pe luna. Pe acest proiect avem notificarea de contractare in septembrie, iar pe celelalte doua nu avem inca niciun raspuns. Este vorba de un proiect privind realizarea unei unitati de procesare si un alt proiect care vizeaza etichetarea si promovarea", a mai spus antreprenorul calarasean.

Desi in Romania mai sunt cateva ferme care vand sturioni, Marius Zainea nu se simte amenintat de concurenta deoarece acestia doar vand caviar, nu si produc.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a organizat, in perioada 15-18 octombrie 2014, o vizita la beneficiari ai proiectelor finantate din Programul Operational pentru Pescuit (POP) 2007-2014 din judetele Calarasi, Tulcea si Constanta, acestea fiind identificate ca exemple de buna practica, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de