Intelepti nehotarati, in tara legilor incurcate...
Miercuri, 21 Iunie 2017
Miercuri, 21 Iunie 2017
Cu talentul romanului de a face si desface, pare greu de crezut ca proverbul Unde-i lege, nu-i tocmeala! s-a nascut din vechea intelepciune populara romaneasca.
Intelepti avem si astazi la tot pasul, doar ca din prea multa intelepciune nu se pot hotari care este directia buna! Asa se face ca in Romania, tocmeala este la ea acasa si mai multa decat oriunde. Legea 321/2016 privind comercializarea produselor alimentare, supranumita si legea supermarketurilor, este doar un exemplu printre altele. Desi se dorea un sprijin pentru producatorul roman, nu a adus nimic bun, nimanui. Normele de aplicare trebuiau emise in termen de 6 luni de la intrarea legii in vigoare, respectiv pana la 15 ianuarie 2017, ceea ce nu s-a intamplat nici pana in prezent.
Pe langa riscul de infringement, abordarea destul de ambigua si neclara, a produs masive bulversari in piata. Singura recomandare a autoritatilor este ca retailerii, precum si ceilalti factori interesati, sa transmita in scris propunerile privind completarea proiectului. Iar de aici incepe un alt sir lung de discutii... Cele trei articole din lege care ridica probleme in relatia cu Comisia Europeana vizeaza obligarea retailerilor sa faca publicitate gratuita producatorilor in parcarile proprii, sa asigure spatii si denumiri speciale pentru produsele romanesti, precum si 51% produse romanesti la raft provenite din lantul scurt de aprovizionare. Si parca nu ar fi de ajuns, tot in carca producatorului se aseaza o alta lege vizata de procedura de infringement.
Legea risipei alimentare obliga retailerii sa doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare. Din pacate, nu exista cadru legal pentru efectuarea acestor donatii, insa pierderile se rasfrang si asupra producatorului. La sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial, in loc sa fie aplicata, legea a fost amanata pana la sfarsitul anului 2017. Intre timp, tone de mancare se transforma zilnic in gunoi, Romania fiind printre primele tari din Europa in topul risipei alimentare. Doar uniti, producatorii pot reprezenta o forta in negociere si pot cere legi ca sa-i protejeze, dar si la acest capitol se lucreaza greu. Gasirea unor solutii rapide si eficiente este singura sansa de supravietuire a sectorului agro-industrial romanesc.
Infringement-ul bate la usa, in mai multe domenii din Romania, guvernantii se joaca de-a hotii si vardistii, iar cand vine vorba de Comisia Europeana, unde-i lege, nu-i tocmeala!
Alina Constantin
Redactor sef INDUSTRIA CARNII.RO
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...