Initiativa unicat. Platforma care introduce micii producatori intr-un singur Mall Taranesc
Marti, 28 Decembrie 2021
Marti, 28 Decembrie 2021
Asa s-a nascut si platforma malltaranesc.ro, o comunitate cu peste 1.800 de producatori locali, in care segmentul agroalimentar, in special cel axat pe produse de carne sau din peste, isi are un loc de cinste.
Mihai Mihu, un tanar brasovean, iremediabil indragostit de agroturism, zacusca si bunatati pregatite in stil autentic este cel care a reunit intr-un proiect unitar micii producatori locali din Romania si Republica Moldova, oferindu-le accesul la o piata online tot mai dinamica.
In spatele Mall-ului Taranesc, conceput de Mihai si colegii sai din Asociatia Crestem Romania Impreuna, stau sute de zile de deplasari in gospodariile micilor fermieri, discutii cu acestia, incurajarea sistemelor asociative pe comunitate, certificarea produselor lor din puncte de vedere sanitar veterinary si, mai ales, visul de a transforma ferma de subzistenta din Romania intr-o afacere sustenabila de familie, competitiva cu cele din statele membre UE. Practic, munca pe care ar fi trebuit sa o depuna oficialii unui minister anchilozat si autoritatile locale este facuta de mai multi tineri implicati intr-un proiect care poate transforma Romania de la radacina.
„Acest proiect apartine tuturor romanilor. Noi suntem doar initiatorii”, spune Mihai Mihu, coordonatorul Asociatiei si omul care deschide piata online micilor producatori. MallTaranesc este solutia digitala ce implementeaza lantul scurt alimentar, asigurand accesul micilor producatori la piata, precum si livrarea produselor catre consumatori, generand astfel o amprenta de carbon mai mica. Este si motivul pentru care proiectul a fost selectat pentru acordarea unui grant de 20.000 euro in cadrul programului BlackSea Clim Accelerator, derulat in Romania si Bulgaria.
“Inregistrarea este gratuita, listarea produselor la fel, insa posibilitatea de vanzare a produselor catre clienti este conditionata de verificarea actelor (atestate de producator, autorizatii sau inregistrari DSV/ DSP, certificate bio etc), respectiv de semnarea unui contract cu noi pentru respectarea termenilor si conditiilor platformei noastre. Sistemul este la fel de simplu ca pe orice fel de site de comert electronic, clientul putand plati cu cardul sau ramburs la primirea produselor. La aceasta ora am testat cu succes pe zona Brasovului inclusiv partea de livrare a produselor, acest lucru fiind facut cu ajutorul unui software de logistica dezvoltat tot de noi, urmand sa lansam posibilitatea clientilor de a comanda anumite produse (care nu necesita temperaturi controlate), cu livrare la nivel national. Referitor la implicarea organizatiei, Asociatia Crestem Romania Impreuna a fost initiatorul acestui proiect, la aceasta ora fiind cea care ajuta la dezvoltarea caracterului social al platformei, prin ea «remunerand» clientii MallTaranesc cu ceea ce noi am denumit «puncte de implicare sociala»”, a declarat Mihai Mihu.
Planurile de viitor includ deschiderea unei piete de engross online. Pana atunci insa, 10 orase din tara vor beneficia din 2022 de lanturi scurte de aprovizionare de la mici producatori locali.
Interviul integral cu coordonatorul Asociatiei Crestem Romania Impreuna poate fi citit in editia cu nr. 80 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...