Informatii noi despre depunerea cererii unice de plata
Joi, 14 Februarie 2019
Joi, 14 Februarie 2019
In conformitate cu prevederile OMADR nr.69/2019, Cererile Unice de Plata se depun la Centrele judetene/locale APIA si al Centrul Municipiului Bucuresti, in perioada 01 martie – 15 mai 2019.
Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiaza de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plati/masurilor de sprijin/ajutoarelor nationale tranzitorii, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, respectiv:
- schema de plata unica pe suprafata (SAPS), plata redistributiva, plata pentru practice agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat in sectorul vegetal si zootehnic,
- masurile compensatorii de dezvoltare rurala: Masura 10 - Agro-mediu si clima, Masura 11 - Agricultura ecologica, Masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice (PNDR 2014-2020),
- ajutoarele nationale tranzitorii (ANT) care se acorda in sectorul vegetal si zootehnic.
In Campania 2019, completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic, folosind aplicatia IPA-Online la adresa: https://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in IPA-Online se face in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plata, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic.
Acelasi principiu se aplica si pentru fermierii, crescatori de animale, care vor complete Cererea unica de plata – declaratie sector zootehnic, impreuna cu functionarul APIA, in aplicatia dedicata sectorului zootehnic.
Fermierii vor depune la APIA o singura Cerere Unica de Plata, chiar daca acestia utilizeaza suprafete de teren in diferite localitati sau judete.
Cererile se depun la Centrele judetene APIA in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol si la centrele locale in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art.7: „ (1) Beneficiarii platilor prevazute la art. 1 alin. (2) si la art. 33 alin. (2) lit. b) si c) sunt fermierii activi persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori de animale, potrivit prevederilor legislatiei in vigoare..(…)”, iar la art.8 alin.1 lit.n): „ (1) Pentru a beneficia de platile directe prevazute la art. 1 alin. (2), fermierii trebuie: n) sa prezinte la depunerea cererii unice de plata sau a modificarilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc ca terenul agricol, inclusiv zonele de interes ecologic, se afla la dispozitia lor sau o copie a anexei nr. 24 de la starea civila a unitatilor administrativ-teritoriale, daca este cazul”.
Documentele care fac dovada ca terenul agricol se afla la dispozitia fermierului trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile la data depunerii cererii.
Responsabilitatea privind legalitatea si valabilitatea documentelor apartine fermierului si/sau autoritatii care a emis/atestat aceste documente, dupa caz.
Arendatorul, concedentul, locatorul si/sau comodantul nu beneficiaza de plati pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) inchiriat(e) si/sau imprumutate spre folosinta.
Fermierii care beneficiaza de renta viagera pentru suprafetele arendate/instrainate conform Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, cu modificarile si completarile ulterioare, nu beneficiaza de plata pentru terenul arendat/instrainat.
Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plata/masurilor de dezvoltare rurala/ajutoarelor nationale fermierii trebuie sa depuna anual, la APIA, Cererea Unica de Plata si sa indeplineasca conditiile de eligibilitate conform legislatiei comunitare si nationale in vigoare.
In cazul Masurilor 10 si 11, fermierii trebuie sa respecte si cerintele specifice pachetelor solicitate la plata si cerintele de baza conform Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. Informatii privind zonele eligibile pentru Masura 10, Masura 11 si Masura 13 se regasesc in PNDR 2014-2020, pe site-ul APIA, https://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare-anul-2019 si la Centrele judetene/locale APIA.
Sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, pepinierelor, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare si/sau, dupa caz, sa detina un numar minim de animale. Pentru legumele cultivate in sere si solarii, suprafata minima a exploatatiei trebuie sa fie de de 0,3 ha, iar suprafata minima a parcelelor de 0,03 ha, conform art.8 alin.(1) lit.c) din OUG nr.3/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru a beneficia de subventii, solicitantii (indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice) trebuie sa prezinte adeverinta eliberata de catre unitatile administrativ-teritoriale, conform inscrierilor din registrul agricol.
La depunerea cererii unice de plata fermierul trebuie sa prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor.
Terenurile care nu fac parte din circuitul agricol pentru intregul an de cerere nu sunt eligibile la plata.
Potrivit prevederilor legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor de plata/masurilor de sprijin/ajutoarelor nationale tranzitorii aferente Campaniei 2019, trebuie sa respecte normele de ecoconditionalitate, care cuprind Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si Cerintele Legale in Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor.
Informatiile detaliate pentru accesarea fiecarei scheme de plata/masuri de sprijin, inclusive hartile si listele cu UAT eligibile pentru masurile de dezvoltare rurala, pot fi consultate la centrele judetene/locale ale APIA si pe site-urile www.apia.org.ro, www.madr.ro si www.pndr.ro.
Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererilor in Campania 2019, fermierii sunt rugati sa se prezinte la data si ora la care sunt programati conform invitatiei primite.
Informatii relevante se regasesc postate pe site-ul APIA www.apia.org.ro si in ghidurile adresate fermierilor care solicita plati pe suprafata de la sediile Centrelor Judetene si Locale ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura din fiecare judet.
Pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la sectiunea Dezvoltare Rurala, puteti accesa si informatiile privind Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020.
Materialele de informare referitoare la Campania de primire a Cererilor Unice de Plata in anul 2019 sunt disponibile pe pagina de inceput a site-ul APIA: www.apia.org.ro .
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...