Industria porcului in Romania. P.P.A. si PA?!


In perioada premergatoare redactarii materialului am fost invitat sa particip la doua evenimente. Ambele mi-au permis sa fac cateva aprecieri si constatari privind stadiul industriei porcului din Romania.

Cronologic, primul eveniment a fost targul Food Expo Greece, care a avut loc la Atena, in intervalul 9-11 martie. Mentionez ca am avut ocazia sa particip la targurile europene de referinta pentru industria carnii: ANUGA Köln, SIAL Paris, Alimentaria Barcelona. Targul de la Atena nu este cu nimic mai prejos decat acestea!

 

M-au impresionat, de la bun inceput, standurile catorva jucatori importanti din industria carnii din Grecia. Design modern, decoratiuni inspirate si bucate traditionale grecesti au atras peste 31 de mii de vizitatori din toata lumea, inclusiv Romania, 1.050 de expozanti din Grecia, 250 internationali...am intalnit unul singur din Romania: Pirifan. Si o singura companie din industria carnii, plecata la prospectat piata, dar asta sper sa faca obiectul unui alt material. Am intalnit, in schimb, reprezentantii multor companii romanesti veniti la achizitionat produse!

 

La toamna, la ANUGA Köln, probabil vom vedea din nou standul industriei carnii din Romania, organizat cu sprijinul statului. Exista oare vreo statistica privind exporturile realizate de participanti la aceste targuri? Cu tot respectul pentru cei ce depun eforturi pentru a participa la aceste evenimente, nu ar trebui sa ne concentram pe pietele mai la indemana? La Atena au avut standuri nationale Albania, Bulgaria, Macedonia de Nord. Romania este cel mai mare stat, geografic si demografic vorbind, din Balcani. Prezenta produselor romanesti pe pietele din Balcani este, insa, sublima...

 

In ultimii ani, exporturile industriei carnii constau, mai degraba, in materii prime. Exportul de mezeluri este, in general, reprezentat de microbuze de marfa ce aprovizioneaza magazinele comunitatilor romanesti din diaspora.

 

Exista o exceptie si asa ajungem la al doilea eveniment: in 24 martie, la Miercurea Ciuc, a avut loc forumul consultativ al Asociatiei Gospodarilor Maghiari din Secuime. Gospodarii maghiari din judetele Covasna, Harghita si Mures s-au intrunit pentru a cauta impreuna solutii de imbunatatire a situatiei economice din regiune. La dezbaterile sectiunii dedicate cresterii porcilor s-au exprimat critici la adresa unor procesatori locali, care prelucreaza materie prima din import. Le-am explicat motivul, unul foarte simplu: produsele acestora sunt comercializate si in Ungaria, deci au nevoie de ”stampila ovala”. Si acest comert este, asadar, enclavizat, dar se desfasoara constant, gasesti aceste produse si in marile retele comerciale din statul vecin.

De suntem in aceasta situatie? Iata rezumatul a doua stiri:
Mai multe asociatii de crescatori de porci si producatori de carne au trimis o scrisoare deschisa ministrului Agriculturii, cerandu-i sa respinga un decret planificat de departamentul sau care ar relaxa regulile de igiena pentru fermele mici. Masurile de protectie in vigoare in prezent sunt menite sa previna raspandirea in continuare a pestei porcine africane (P.P.A.). Printre altele, este planificat ca fermele mici sa nu mai fie nevoite sa aseze covorase de dezinfectie la intrarile si iesirile din grajduri. In plus, fermele mici nu ar trebui sa mai tina un inventar sau o evidenta a oamenilor si a transportatorilor de porci si furaje care au intrat in ferma.

 

Totul a inceput pe 11 martie, cand s-a gasit un mistret mort cu o rana pe lateral. Mistretul era in apa, in lac. Toate serviciile care ar trebui informate intr-un astfel de caz au fost notificate. Dupa aproximativ 14 zile, mistretul a fost scos din apa si au fost prelevate probe pentru depistarea pestei porcine africane. In aceeasi zi, a aparut pe mal un alt mistret. Ambii mistreti zaceau in liniste, neprotejati in vreun fel. Dupa cum s-a dovedit, acesta nu a fost deloc sfarsitul. Luni, au fost descoperiti alti 5 mistreti morti in apa. Toti au fost informati din nou. Nimeni nu stie cauza mortii animalelor. Nimeni, nicio institutie nu se grabeste sa puna in siguranta cadavrele mistretilor. Daca se dovedeste ca acestia sunt bolnavi de P.P.A., in momentul de fata intregul rezervor de apa este contaminat, alti mistreti si animale de prada, pasari care raspandesc boala, au acces la mistreti.

 

Aceste stiri AR PUTEA FI din Romania, insa sunt din Polonia. Ne asemanam la probleme. Ne diferentiem la solutii. Sub presiunea asociatiilor de interes din industria carnii, Polonia reuseste sa mentina cateva zone libere de P.P.A. si sa faca export de carne si mezeluri de porc.

 

Avem din ce in ce mai multe asociatii profesionale in domeniul cresterii porcilor si a industrializarii carnii, dar nu prea pare sa existe conlucrare intre ele. Nu exista actiuni comune in apararea industriei. Nu am reusit sa mentinem macar o zona indemna de P.P.A. si nu mai reprezentam nimic nici macar pe pietele regionale de carne si mezeluri.

 

Facem ceva concret impotriva P.P.A. sau spunem PA?!

 

Articol realizat de Dr. Ing. Abraham Tiberiu si publicat in editia cu numarul 88 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de