Industria carnii nu este profitabila(studiu Coface)
Joi, 04 Decembrie 2014
Joi, 04 Decembrie 2014
Industria carnii din Romania a reusit sa depaseasca efectele crizei, insa trebuie sa mai 'lucreze' la profitabilitate, arata un studiu sectorial Coface, publicat miercuri.
Dupa patru ani consecutiv in care companiile din industria de prelucrare a carnii au sacrificat eficienta de ansamblu a activitatii in favoarea dezvoltarii comerciale si mentinerii cotelor de piata, in 2013 se continua evolutia favorabila din punctul de vedere al volumului vanzarilor, sectorul inregistrand a treia crestere anuala consecutiva cu 7% a cifrei de afaceri cumulate, insotita pentru prima data si de o restabilire a profitabilitatii (rata neta de 1,71% din cifra de afaceri). Aceasta redresare nu este insa nici pe departe de natura a restabili echilibrul financiar pe ansamblul companiilor din sector, arata studiul.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice, pe parcursul anului 2013, 347 de companii si-au desfasurat activitatea in acest sector, generand o cifra de afaceri cumulata de 5,4 miliarde lei si 20.000 de locuri de munca, ambii indicatori fiind in crestere cu 7% si, respectiv, 4%, comparativ cu anul anterior.
'Restabilirea profitabilitatii, reusita pe parcursul ultimului an financiar, nu este insa nici pe departe de natura a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector, fapt care se reflecta si in analiza situatiilor bilantiere si a indicatorilor financiari calculati pe baza lor. Astfel, doar 50 de companii din acest sector inregistreaza o cifra de afaceri anuala mai mare de 5 milioane euro, ele fiind si cele care genereaza aproximativ 90% din veniturile inregistrate la nivelul intregului sector. Aproximativ 40% dintre companiile ce activeaza in acest sector au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri pe parcursul anului 2013 comparativ cu anul anterior, in conditiile in care sectorul, la nivel consolidat, a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 7%. Mai mult decat atat, in contextul in care sectorul, la nivel consolidat, a reusit sa-si imbunatateasca performanta prin trecerea pe profitabilitate, circa 40% dintre companii au inregistrat o deteriorare a rezultatului net', arata studiul Coface, remis Agerpres.
Coface Romania a analizat un esantion relevant de 127 de companii care isi desfasoara activitatea in industria carnii si care genereaza aproximativ 85% din totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivelul intregului sector. S-a constatat ca 57% dintre companii prezinta un risc de insolventa peste medie, una din 4 companii incadrate in aceasta categorie inregistreaza un risc ridicat, iar 35% dintre companii efectueaza platile foarte lent sau nu respecta conditiile contractuale.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...