Industria carnii din R. Moldova se automatizeaza si creste calitatea produselor
Miercuri, 10 Iulie 2019
Miercuri, 10 Iulie 2019
Am stat de vorba cu mai multi specialisti din industrie pentru a intelege mai bine cum a evoluat sectorul de carne in ultimii ani in tara vecina, care sunt posibilitatile de deblocare a granitelor si ce potential au produsele din carne de aici la export.
Situatia in care se afla industria carnii din Republica Moldova nu este una deloc incurajatoare. Sergiu Gradinaru, presedintele Patronatului Industriei Intreprinderilor Prelucratoare de Carne, arata, cu ajutorul datelor disponibile, faptul ca piata carnii din R. Moldova se confrunta cu numeroase constrangeri.
"Ne aflam in perioada de restructurare, modernizare in conformitate cu cerintele prevazute in Acordul de asociere si liber schimb. Exporturile Republicii Moldova sunt orientate mai degraba catre Est, intrucat in spre Vest nu avem acces, motivul fiind restrictiile cu privire la cerintele sanitar-veterinare inaintate de UE. Practic, Moldova nu exporta in Uniunea Europeana si a avut in 2015 o cantitate mai mare de exporturi in Belarus, care probabil se explica prin embargoul aplicat de Rusia. Din ceea ce exporta Republica Moldova, principala categorie de produse de carne e carnea de bovina, inghetata – in valoare de 5.6 milioane de dolari in 2017, dar in scadere comparativ cu anii precedenti. In schimb, in anul 2017, exportul de carne de ovine si caprine practic s-a triplat fata de anii precedenti, ajungand la 4.7 milioane de dolari. Trebuie mentionat ca, in 2015, a fost exportata si carne de porc, iar incepand cu 2016, exporturile de carne de porc au devenit cantitativ nesemnificative. La capitolul exporturi, piata nu este foarte diversificata, fiind dominata de Rusia, unde in anul 2017 s-au exportat produse din carne in valoare de 7.8 milioane de dolari. Pe locul doi ca destinatie de export in 2017 s-a clasat Qatarul, care in 2015 si 2016 practic a lipsit din lista de destinatii de export pentru produse din carne. Irakul s-a clasat pe locul trei si ramane in continuare o destinatie pentru produsele din carne moldovenesti", a explicat Sergiu Gradinaru.
S-a diminuat efectivul de animale
Si efectivul de animale al Republicii Moldova a avut de suferit in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date disponibile, se constata o stagnare si chiar o descrestere a numarului de ovine si caprine (870.000 de capete), a numarului de porcine (439.000 de capete) si a numarului de bovine (182.000 de capete, inclusiv 123.000 de vaci). "Analizand in ansamblu structura cantitatii de carne produsa in anii 2015 si 2016, se atesta ca cel mai mult se produce carne de porc (53%, in crestere cu 2.3 p.p.), urmata de carnea de pasare – 36.3% (in scadere cu 1.9p.p.). Carnea de bovine constituie 8.2% din productie, de asemenea in scadere cu 0.5 p.p., in timp ce ponderea productiei de carne de ovine si caprine a crescut usor de la 2.4% la 2.5%", ne-a mai dezvaluit Gradinaru.
Pesta porcina africana a afectat serios productia, dar si importurile, tarile cu care Republica Moldova avea parteneriate avand si ele restrictii de export. "Ni s-a limitat accesul la pietele de materie prima. Pana in 2016, Republica Moldova importa carne de porc inclusiv din Ucraina, piata care asigura pana la 35% din importul de carne de porc. Din 2016, nu mai putem accesa aceasta directie ca sursa de materie prima, mai mult decat atat, nu o putem examina nici ca tranzit. O eventuala deblocare inca nu se prevede in viitorul apropiat, deci avem acces doar la doua surse de materie prima porcina - Uniunea Europeana, care este limitata prin cote anuale de import, si producatorii autohtoni, care ne satisfac doar partial necesarul. Ca rezultat, avem fluctuatii mari sezoniere la pretul carnii de porc de pana la 60%. Deblocarea situatiei ar inlesni lucrul procesatorilor considerabil si ar permite ajustarea mai intensa a industriei prelucratoare la rigorile europene si posibilitatea de a exporta in Comunitate", sustine reprezentantul Patronatului Industriei Intreprinderilor Prelucratoare de Carne.
Despre produsele care sunt tot mai cautate pe piata din Republica Moldova, dar si despre problemele mari pe care le intampina la capitolul resurse umane am scris intr-o analiza pe care o puteti citi in cea mai noua editie a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...