Industria carnii din Marea Britanie risca sa ramana fara dioxid de carbon alimentar

Industria carnii din Marea Britanie risca sa ramana fara dioxid de carbon alimentar


Unii din procesatorii de carne din Marea Britanie vor epuiza stocurile de dioxid de carbon (CO2) alimentar in urmatoarele cinci zile, ceea ce ii va obliga sa opreasca productia, a avertizat luni presedintele principalului grup de lobby din aceasta industrie, transmite Reuters.

Cresterea pretului gazelor naturale a provocat falimentul mai multor furnizori britanici de energie si inchiderea unor fabrici de ingrasaminte care produc si dioxid de carbon (CO2) alimentar, care este utilizat la paralizarea animalelor inainte de sacrificare precum si la prelungirea duratei de valabilitate a produselor alimentare.

 

Criza de dioxid de carbon (CO2) alimentar, care este utilizat de asemenea si in productia de bere, cidru si bauturi carbogazoase, se adauga unui deficit de soferi de camion in Marea Britanie, pentru care de vina este impactul COVID-19 si Brexitul.

 

'Membri nostri ne spun ca mai au rezerve necesare pentru cinci pana la maximum 15 zile', a declarat presedintele Asociatiei procesatorilor de carne din Marea Britanie, Nick Allen. Acesta a avertizat ca un procesator de carne nu poate functiona fara dioxid de carbon (CO2) alimentar. 'Animalele sunt nevoite sa ramana la ferma, ceea ce va provoca fermierilor mari probleme cu privire la bunastarea animalelor iar carnea de porc si de pasare produsa in Marea Britanie va disparea de pe rafturile magazinelor', a spus Nick Allen.

 

'Mai avem doua saptamani pana cand vom vedea un impact efectiv la rafturi. Pe partea de carne de pasare am aflat ca livrarile sunt chiar mai problematice astfel ca am putea vedea mai repede cum dispare carnea de pasare', a avertizat presedintele Asociatiei procesatorilor de carne din Marea Britanie. Potrivit acestuia, Guvernul de la Londra lucreaza din greu pentru a incerca sa rezolve aceasta problema si spera ca va reusi sa convinga producatorii britanici de ingrasaminte sa isi reporneasca fabricile.

 

La randul sau, British Retail Consortium (BRC), care ii reprezinta pe retailerii din Marea Britanie, inclusiv marile lanturi de supermarketuri, a apreciat ca actuala criza de dioxid de carbon (CO2) alimentar se adauga presiunilor care exista deja pe partea de productie si distributie. 'Retailerii lucreaza cu furnizorii lor pentru a rezolva aceasta problema, insa guvernul trebuie sa investigheze aceasta problema in cel mai scurt timp posibil si sa colaboreze cu industria pentru gasirea rapida a unei solutii astfel incat problemele sa nu se agraveze', a declarat directorul BRC, Andrew Opie.

 

In replica, ministrul Afacerilor Externe, James Cleverly, a spus ca Guvernul analizeaza modalitatile pentru solutionarea problemelor de aprovizionare pe termen scurt. 'Ne vom asigura ca vom putea pune mancare pe masa, desigur aceasta este o prioritate', a explicat James Cleverly pentru postul de televiziune Sky News.



Poti fi interesat si de