Industria bunurilor de larg consum se lupta sa ramana relevanta si sa-si adapteze capacitatea de crestere
Joi, 03 Iulie 2025

Joi, 03 Iulie 2025
"In sectorul bunurilor de larg consum, asteptarile investitorilor raman constante, vizand performante stabile si sigure. Cu toate acestea, increderea in sector este in scadere, in conditiile in care, confruntate cu presiuni legate de costul vietii, multe companii au pus accent pe reducerea costurilor, diminuarea inovatiei si rafinarea strategiilor de preturi tactice", se arata in noul raport EY - "EY State of Consumer Products.
Raportul arata ca aproape doua treimi (65%) dintre liderii respondenti au confirmat ca asteptarile investitorilor le influenteaza tot mai mult strategiile de afaceri. Avand in vedere performanta slaba ca volum in cazul multor companii si dificultatile de crestere a veniturilor intr-un context nefavorabil al preturilor finale, liderii din industrie se orienteaza catre tranzactiile M&A, pentru a stimula trecerea la un nou nivel de performanta.
"Desi 81% dintre liderii din industria bunurilor de larg consum considera ca decalajul de evaluare tot mai mare va impiedica o redresare extinsa a activitatilor M&A in urmatoarele cateva trimestre, companiile din acest sector accelereaza procesele de analiza a portofoliului M&A si strategiile de crestere neorganica pentru a se pozitiona astfel incat sa se extinda pe noi piete si segmente. Achizitiile din sectorul bunurilor de larg consum genereaza adesea o crestere superioara pe un termen de trei ani, dar randamente mai mici pentru actionari si marje operationale reduse. In schimb, cedarile de active au drept rezultat marje operationale scazute si o crestere mai mica pe un termen de trei ani, dar produc randamente mai mari pentru actionari", se arata in raport.
De asemenea, pentru a recastiga increderea investitorilor, companiile trebuie sa acorde prioritate unui model operational orientat spre viitor, bazat pe tehnologie, pe practici comerciale ameliorate si granulare, precum si pe accelerarea inovatiei in ceea ce priveste produsele pentru a surprinde si a modela tendintele de consum.
"Sectorul bunurilor de larg consum se afla intr-un moment in care relevanta brandurilor este pusa la incercare. Producatorii trebuie sa colaboreze strans cu retailerii si sa isi adapteze strategiile pentru a anticipa si raspunde rapid la schimbarile in comportamentul consumatorilor. Intr-o lume in care inovatia si adaptabilitatea sunt esentiale, doar brandurile care isi inteleg profund publicul si se aliniaza cu valorile acestuia vor reusi sa se impuna ca lideri de piata", afirma Georgiana Iancu, Partener, liderul sectorului de Retail si Produse de Consum, EY Romania.
Raportul evidentiaza faptul ca presiunile concurentiale legate de spatiul la raft modifica tot mai mult dinamica dintre companiile de bunuri de larg consum si retaileri. Retailerii castiga o pozitie favorabila in raport cu companiile din sectorul bunurilor de larg consum prin dezvoltarea marcilor proprii, prin controlul asupra datelor consumatorilor si datorita retelelor media de retail.
"78% dintre retailerii respondenti considera ca, pe termen lung, va ramane pe rafturi doar o singura marca de masa, restul spatiului fiind ocupat de marci proprii, premium sau de nisa. Aceasta este o opinie impartasita si de 65% dintre companiile din sectorul bunurilor de larg consum ambalate", sustin autorii raportului.
Aceasta situatie indica faptul ca increderea retailerilor va deveni, probabil, un catalizator al schimbarii, amplificand presiunea asupra companiilor din industria bunurilor de larg consum sa isi defineasca relevanta si rentabilitatea pentru a-si pastra prezenta atat pe rafturile fizice, cat si in spatiul digital. In contextul cresterii increderii retailerilor, 76% dintre acestia afirma ca spatiul la raft devine un instrument mai important in negocierile cu firmele din sectorul bunurilor de larg consum. In plus, 78% dintre retaileri intentioneaza sa continue extinderea in categorii de produse premium si de nisa, iar 67% au declarat ca vor acorda prioritate dezvoltarii marcilor proprii in urmatorii trei ani.
Perceptiile asupra modului in care evolueaza industria variaza considerabil de la o regiune la alta. Liderii companiilor din industria bunurilor de larg consum din America sunt cei mai predispusi sa prevada un viitor dominat de retaileri (47%) si se afla in fruntea schimbarii consolidandu-si pozitia prin intermediul modelelor de platforme, al achizitiilor si prin controlul logisticii, in timp ce liderii din Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa (EMEIA) sunt mai inclinati sa anticipeze o colaborare mai stransa intre retaileri si companiile din domeniul bunurilor de larg consum (40%). Liderii din regiunea Asia-Pacific (APAC) prevad si ei o dominatie a retailerilor (41%).
"In conditiile in care retailerii si companiile din sectorul bunurilor de larg consum concureaza tot mai mult pentru aceleasi spatii, raportul arata ca exista posibilitatea ca influenta companiilor sa se erodeze: 70% dintre liderii din industria bunurilor de larg consum au afirmat ca provocarile cu care se confrunta in prezent impun strategii noi. Brandurile aspirante accentueaza competitia pentru spatiul la raft prin capacitatea lor de a inova si de a distribui rapid noi produse, depasind deseori brandurile mari si consacrate cu ajutorul noilor tehnologii. (...) Doar o treime dintre companiile foarte mari (cu venituri de peste 1 miliard de dolari), de exemplu, mai acorda prioritate vanzarilor prin retaileri, in timp ce 67% doresc sa isi construiasca propriile canale de distributie pentru a recastiga controlul", subliniaza raportul.
De asemenea, 75% dintre retaileri au afirmat ca o colaborare eficienta cu producatorii este vitala pentru succesul lor, iar companiile din industria bunurilor de larg consum sunt, in mare masura, de acord (77% au declarat ca o colaborare eficienta cu retailerii este vitala pentru succesul lor).
Raportul mai arata ca retailerii prioritizeaza tot mai mult inovatia ca domeniu de colaborare, insa 21% dintre companiile din sectorul bunurilor de larg consum inca nu se implica in demersuri de inovare comune. 76% dintre liderii din domeniul bunurilor de larg consum sunt de acord ca inovatia devine mai complexa si necesita tot mai mult analiza datelor si inteligenta artificiala, dar mai putin de o treime (32%) considera ca resursele de care dispun in materie de inteligenta artificiala, date si analiza datelor le ofera un avantaj competitiv. 65% dintre retaileri au declarat ca se bazeaza pe producatorii de bunuri de larg consum pentru a aduce produse noi si atractive in magazine, cu scopul de a atrage clienti. Totusi, mai putin de o treime dintre liderii din industria bunurilor de larg consum se considera foarte eficienti in accelerarea inovatiei de produs (31%) si in scalarea rapida a acesteia (29%).
Un domeniu care favorizeaza o colaborare mai stransa intre companiile din domeniul bunurilor de larg consum si retaileri este reprezentat de platformele media de retail, care le permit retailerilor sa valorifice datele colectate direct prin programele de fidelitate si prin platformele de comert electronic, generand un flux de venituri valoros.
"Progresele in tehnologiile de inteligenta artificiala ajuta companiile din industria bunurilor de larg consum sa isi mentina rolul consacrat pe piata prin surmontarea ciclurilor indelungate de dezvoltare a produselor si prin identificarea celor mai bune oportunitati de investitii", releva raportul EY.
Resursele in materie de inteligenta artificiala, date si analiza datelor reprezinta o prioritate de top atat pentru respondentii din retail (52%), cat si pentru cei din randul companiilor din domeniul bunurilor de larg consum (45%), pentru a isi consolida activitatile in urmatorii trei ani. 76% dintre respondentii din randul producatorilor de bunuri de larg consum apeleaza din ce in ce mai mult la inteligenta artificiala pentru a gestiona complexitatea inovatiei, iar ambele parti sunt de acord ca este esentiala colaborarea in ceea ce priveste integrarea inteligentei artificiale si a automatizarii (64% dintre retaileri, 61% dintre companiile din sectorul bunurilor de larg consum) pentru a crea valoare reciproca.
In acest context, raportul prezinta cinci strategii prin care companiile din sectorul bunurilor de larg consum isi pot creste relevanta si profitabilitatea: inovatie la nivelul portofoliului; fuziuni si achizitii; model operational bazat pe tehnologie; excelenta comerciala si marketing; inteligenta artificiala.
A 15-a editie a studiului EY Future Consumer Index a sondat 20.235 consumatori din 26 de tari, in intervalul 24 ianuarie - 20 februarie 2025, dar si peste 500 de producatori si retaileri din sectorul bunurilor de larg consum, 190 de directori generali din acest sector la nivel mondial, precum si interviuri cu 24 de lideri din industrie.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2024.
Numărul de porci crescuți în Germania era de 20,9 milioane la 3 mai 2025. Comparativ cu 3 n...
„Acestea sunt vești bune”, a spus el. „Există multe obstacole și dificultăți &i...
Gospodăria afectată deţinea aproximativ 28 de porci din rasa Mangaliţa, de diferite vârste....